Německý magazín Der Spiegel napsal, že státy V4 zřejmě půjdou příští týden na summitu EU do otevřené konfrontace s kancléřkou Angelou Merkelovou kvůli sporu o řešení uprchlické krize. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek však dotazy Německa na schůzku V4 o uprch lické krizi nevnímá jako stížnosti, ale jako hledání společného přístupu k řešení uprchlické krize. O ten prý usiluje i Česko.

„S německým kancléřstvím jsme v pravidelném a úzkém kontaktu. Nijak mě proto nepřekvapilo, že se na mne v pátek obrátil německý velvyslanec s dotazy na cíle a obsah pondělního summitu premiérů V4," řekl dnes Prouza. Zdůraznil přitom, že Česká republika i další země Visegrádu zároveň i nadále plně podporují spolupráci s Tureckem. Tomu EU nabídla tři miliardy eur jako pomoc pro zvládání uprchlické krize. „Pevně věříme, že Turecko začne dohodu s EU co nejrychleji naplňovat a přibrzdí proud uprchlíků do Evropy," prohlásil Prouza.

Pomoc Makedonii

Státní tajemník ale také připomněl, že k bilaterální pomoci Makedonii členské státy EU vyzval nedávno i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Pomoc Makedonii tak považujeme za přirozenou součást evropského řešení migrační krize," uzavřel Prouza.

Šéf české diplomacie Zaorálek dotazy Berlína za stížnost nepovažuje. „Nepokládám to za stížnost, pokládám to za to, že si vyjasňujeme věci, ale to, co hledáme, je společný přístup. Nemá cenu se z něčeho obviňovat, je třeba najít cestu, která nás vyvede z krize," řekl Zaorálek českým novinářům na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Možnost vytvoření takzvaného záložního hraničního systému v souvislosti s ochranou schengenských hranic před přílivem migrantů do EU přes takzvanou balkánskou cestu zmiňoval již dříve premiér Bohuslav Sobotka. O tomto plánu hovořil s Ficem během své lednové návštěvy Bratislavy a slovenský premiér tehdy záměr svého českého kolegy podpořil.

Francouzský premiér Manuel Valls dnes v Mnichově prohlásil, že ani Francie není nakloněna trvalému mechanismu přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie, prosazovanému Německem.