VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nemocí štítné žlázy přibývá. Může za to nedostatek jódu

Praha /INFOGRAFIKA/ – Má chemickou značku I a atomové číslo 53. Potřebujeme ho nejen pro správnou funkci štítné žlázy, ale také pro regulaci růstu, odolnosti proti zátěži a únavě. Jeho nedostatek na nás má vliv od početí až do smrti. Řeč je o jódu, jednom z nejdůležitějších prvků pro naše tělo, jehož význam se na popud české pobočky UNICEF 
v uplynulých dnech celosvětově připomínal.

9.3.2015 10
SDÍLEJ:

Vyšetření štítné žlázy. Ilustrační foto.Foto: http://zdravi.e15.cz/

V přírodě jde o vzácný prvek, který se objevuje pouze ve sloučeninách. Hlavním zdrojem jódu je moře, mořské plody a ryby. Není proto náhoda, že nedostatek jódu způsobuje problémy především v zemích vzdálených od přímořských břehů, kde i v 21. století neustále přibývá lidí trpících problémy se štítnou žlázou, která pro své správné fungování jód potřebuje. Nedostatek jódu má polovina Evropanů.

„Onemocnění štítné žlázy se dnes v České republice diagnostikuje mnohem častěji především u mladých žen. Důvodem je doporučený screening v počátku těhotenství," říká endokrinoložka Milena Budíková.

Jód se přidává hlavně v těhotenství a u dětí v pubertě, ale vždy cíleně. Nadbytek jódu totiž může vést k poškození žlázy a vyprovokovat její zvýšenou funkci. Takové onemocnění se nazývá hyperfunkce štítné žlázy.

Nedostatek jódu

Dlouhodobý nedostatek jódu může přispět k rakovině prsu a štítné žlázy. Výrazně ovlivňuje pohlavní život a inteligenci. Těžké poruchy intelektu dětí v minulosti způsoboval právě jeho omezený příjem. Ještě v prvních desetiletích 20. století byl tzv. kretenismus velkým problémem. Tato vada byla způsobena nedostatkem jódu v těhotenství 
a v době kojení. Poslední dítě 
s touto poruchou se v Čechách narodilo v roce 1924. V té době se totiž výrazně změnila skladba potravy, do českých kuchyní se dostaly i zahraniční potraviny bohatší na jód. Zatímco kretenismus vymizel, s poruchami štítné žlázy se potýkáme neustále. Tato žláza totiž vylučuje hormony tyroxin a trijodthyronin, jež ovlivňují v buňkách rychlost látkové přeměny.

Dospělý člověk má ve svém těle asi 50 mg jódu, většinu právě ve štítné žláze. Jód se do těla dostává potravou a nápoji a vstřebává se ve střevě téměř stoprocentně.

Jodizovaná sůl

Zdroje tohoto důležitého prvku lze rozdělit na umělé 
a přírodní. Mezi ty první patří především jodizovaná sůl. Toto umělé obohacování soli začalo v Čechách ve 40. letech 20. století především kvůli častému onemocnění zvaném struma, která se projevuje nenádorovým zvětšením štítné žlázy. V jednom kilogramu soli musí být asi 27 mg jódu. Jódem je obohacována i mléčná kojenecká výživa a ovocné přesnídávky, potraviny obohacené jódem dostávají tzv. jódové logo a jodid draselný byl jako léčivo zařazen mezi preparáty hrazené zdravotní pojišťovnou. Jód lze doplnit i pitím minerálních vod.

Rozhodně by se neměl zanedbávat přísun jódu u dětí. „Naštěstí máme uzákoněný screening tyropatií, u novorozenců probíhá již více než 25 let formou odběru krve z patičky. Tím se zachytí většina problémů. V případě zhoršeného laboratorního nálezu se dítě podrobněji vyšetří u dětského lékaře a dětského endokrinologa."

Podle endokrinoložky Budíkové jsou lidé o důležitosti jódu informováni dostatečně. „Rozhodně více než o cholesterolu. Informovány jsou především ženy, i když spíše proto, že hledají řešení své hmotnosti. Ve společnosti totiž přetrvává v povědomí, že za obezitu může štítná žláza 
a ne nepoměr mezi příjmem potravy a výdejem energie," dodává lékařka.

Co byste měli vědět.

JITKA BUDÍLKOVÁ

Autor: Redakce

9.3.2015 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:
Ladislav Okleštěk
33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies