V Česku je tak 1691 nemocných na 100.000 obyvatel a na celém území pokračuje epidemie chřipky. Informovala o tom dnes hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Od začátku sezony hygienici zaznamenaly 122 závažných případů chřipky, z toho 37 pacientů v souvislosti s chřipkou zemřelo.

"Nejnovější údaje Státního zdravotního ústavu potvrzují, že na celém území ČR přetrvává plošná chřipková epidemie. Dominujícím původcem zůstává virus chřipky typu A/H3N2," uvedla Gottvaldová.

Čtěte také: V Pardubickém kraji zemřeli dva lidé na komplikace s chřipkou

Počet nemocných roste především mezi dětmi do 14 let. Nejvyšší nemocnost zaznamenali hygienici v Jihomoravském, Moravskoslezském, Zlínském a Plzeňském kraji. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) může být na Vysočině, kde letošní chřipková epidemie začala, nynější epidemie na svém vrcholu. I nadále hygienici doporučují vyhýbat se větším uskupením lidí a dodržovat základní hygienická pravidla.

"V aktuální chřipkové sezoně bylo do 19. 1. 2017 hlášeno celkem 122 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči, z nichž v 37 případech došlo k úmrtí," uvedl dnes SZÚ v pravidelné zprávě o výskytu chřipky. Z celkového počtu závažných případů jich bylo 101 mezi pacienty staršími 60 let.

Epidemie se zpravidla vyhlašuje ve chvíli, kdy počet nemocných v ČR na 100.000 obyvatel přesáhne 1600 až 1700. Může se to ale v jednotlivých regionech lišit. "Důvodem jsou specifika daného regionu, jako je například věková struktura, zaměstnanost, čerpání nemocenské nebo dovolené v době nemoci a podobně. Pro vyhlášení epidemie na regionální úrovni jsou rovněž důležitá data z virologických vyšetření a výskyt klinicky závažných onemocnění spolu s nemocností," napsala ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Plošná epidemie je i ve většině evropských států včetně zemí sousedících s ČR.

Nepřehlédněte: Dagmar Nejedlá: Pět dětí na jeden záchod a hotovo. Je to nutné?