Do justičního paláce obžalovaného dopravila sanitka vězeňské služby. Pětapadesátiletý Stecker vinu odmítá. Tvrdí, že sice v nemocnicích dluží, ale maximálně 5000 korun. Podle znalce obžalovaný trpí Münchausenovým syndromem a patologicky touží po tom, aby byl v nemocnicích opečováván.

Muž podle obžaloby od konce roku 2007 do listopadu loňského roku prakticky nepřetržitě žil v nemocnicích. Když jednu opustil, někdy ve stejný den, jindy do týdne, nastoupil do další. Celkem se nechal hospitalizovat dvaadevadesátkrát, vystřídal desítky nemocnic. Lékařům nesděloval informace o vyšetřeních, která podstoupil. Mnohdy nákladné zákroky se tak zbytečně opakovaly. Občas si objednával nadstandardní služby.

„Za pobyt v nemocnicích ale neplatil regulační poplatky a popřípadě ani částky za další služby,“ uvedla dnes státní zástupkyně. Za sebou nechával jednotlivé dluhy až po 18.000 korun. Celková škoda, kterou způsobil, přesáhla podle obžaloby 211.000 korun.

Vypovídat odmítá

Stecker v pátek před soudem odmítl vypovídat. Při výslechu na policii po zatčení uvedl, že žije s manželkou italského původu v Německu a obchoduje s archivním vínem. Do Česka údajně jezdil za obchodem a vydělával 100.000 korun měsíčně. Policie tyto informace prověřovala i ve spolupráci s Interpolem. Kriminalisté zjistili, že Steckerova adresa v Kolíně nad Rýnem je vymyšlená. „Neexistuje. Vymyslel si ji. Stejně tak i celý svůj osobní život – manželku z Itálie, dceru i obchodní aktivity,“ řekla žalobkyně.

Před soudem dnes vypovídal psychiatr Petr Augustin, který zkoumal duševní stav obžalovaného. Podle znaleckého posudku Stecker trpí Münchausenovým syndromem. „Je to porucha osobnosti. Dá se léčbou ovlivnit, není ale vyléčitelná,“ řekl s tím, že na druhou stranu si ale obžalovaný uvědomoval, co dělá, a jeho rozpoznávací schopnosti byly syndromem sníženy jen nepatrně.

Münchhausenův syndrom je psychické onemocnění, při kterém si pacient vymýšlí různé nemoci, předstírá symptomy a nechává se neustále vyšetřovat a hospitalizovat. Motivací není získání různých výhod jako u simulantů, ale je zde patologická touha po onemocnění a získání statusu pacienta. Potvrdil to i znalec v případě Stockera. „V nemocnicích nepobýval proto, že by z toho chtěl mít profit. Toužil ale po lékařském ošetření,“ řekl Augustin. Podle něj obžalovaný netrpí hypochondrií. „Určité problémy u něj diagnostikovány byly. Léčil si vysoký tlak i problémy se zády,“ řekl.

Soudkyně okresního soudu dnes hlavní líčení po výslechu psychiatra odročila na 26. dubna od 09:30. Předvoláni budou další znalci.