Okresní soud nyní poslal odpracovat sto hodin obecně prospěšných prací číšníka chrudimské restaurace Na Růžku.

Pětatřicetiletý David M. měl totiž podle obžaloby zdejšího státního zastupitelství vloni 6. února ve dvě hodiny ráno napadnout před dalšími čtyřmi svědky o deset let staršího podnapilého hosta restaurace z Ostravska, s nímž se předtím pohádal.

„Údery otevřenou dlaní jakož i pěstí do levé části hlavy a obličeje mu způsobil kromě hematomů víček levého oka i tržnou ránu na obočí a protržení ušního bubínku levého ucha,“ konstatoval ve své žalobě státní zástupce. Zranění si podle něj vyžádalo následnou hospitalizaci napadeného v chrudimské nemocnici. Jeho hospitalizace poté pokračovala ještě v březnu v nemocnici ve Svitavách, kde se podrobil dvakrát plastické operaci ušního bubínku.

Pracovní neschopnost muže z Ostravska skončila 24. května 2007. Rozsah uvedených zranění byl žalobcem kvalifikován jako těžká újma na zdraví. Obžalovaný na svou obhajobu uvedl, že měl za sebou zrovna velmi rušný pracovní den, kdy se v restauraci Na Růžku konala řada zábavných soutěží včetně jízdy na starých lyžích ze schodů restaurace. Zmíněný host přitom dorazil s ostatními kumpány do hospody až kolem půlnoci.

Bylo evidentní, že už měli něco vypito. Přesto jim vyhověl, obsloužil je, dokonce byla této partě na požádání uvařena večeře. Jeho sok měl vzápětí přistoupit k výčepnímu pultu a vést s ním opilecký dialog. Nakonec měl urazit jeho matku.

To prý číšníka „dožralo“ a „vylepil“ mu údajně několik facek, přičemž mu nešťastně protrhl ušní bubínek. Svého jednání lituje. Soud vzal v úvahu číšníkovo plné doznání, a přestože státní zástupce pro něj požadoval roční podmíněný trest, uložil mu za povinnost odpracovat jen sto hodin obecně prospěšných prací.

Zároveň bude muset zaplatit zdravotní pojišťovně náhradu škody ve výši asi 12 tisíc korun.