Prezidentské debaty Deníku se účastnili Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek. Pozván byl i současný prezident Miloš Zeman, pozvání sice nepřijal, na některé otázky však odpověděl e-mailem. 

Online reportáž

Úvodem diskuze všichni účastníci odpovídali na otázky ano/ne. Vzácně se shodli v tom, že by neomilostnili Jiřího Kajínka, nezapojili se do Účtenkovky i jsou proti stavbě mešit v Česku. Shodli se i na přijímání migrantů, kteří prokazatelně prchají před válkou. A shodli se i na popíjení - tedy maximálně dvou pivech - před jízdou na kole.

Máte vy osobně zbrojní průkaz?
Mají se stavět mešity? Kandidáti odpovídali na 30 otázek ANO/NE, podívejte se

Následně se kandidáti setkali s cestujícími, kteří mířili stejně jako oni do Ústí nad Labem, a odpovídali na otázky ústeckých školáků.

Studenti mimo jiné Mirku Topolánkovi připomněli jeho účast na oslavě kontroverzního lobbisty Martina Nejedlého, který je pravou rukou prezidenta Miloše Zemana.

"Musím říct, že když mě pozve prezident republiky, tak přijdu, i když s ním nesouhlasím. Martina Nejedlého znám jako volejbalistu, protože jsme oba hráli. Nemáme shodné názory. Se způsobem, jak dělají zahraniční politiku, nesouhlasím. S Martinem Nejedlým na pivo nechodím," řekl k tomu Topolánek, čímž rozčílil Michala Horáčka. Situaci mírnil Jiří Drahoš, Topolánek pak uznal, že oslava narozenin neměla být na Pražském hradě. 

Krátce po poledni pak uchazeči o Hrad vyrazili zpět do Prahy. Cestou odpovídali na otázky ano/ne, kdy se například shodli na neobnovení trestu smrti. Zároveň také řekli, že by nevyhlásili amnestii. 

Když přišla řeč na státní vyznamenání bratrům Mašínovým, kandidáti by se neshodli. Jediní, kdo by je Mašínům dal, byli Mirek Topolánek a Marek Hilšer, ostatní se vyjádřili proti.

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem. Michal Horáček
Kandidáti prošli vlakem. Pro mě je to pohádka, řekl Horáček

Neshoda panovala také u přijetí dalajlámy na Pražském hradě, kdy by jej přijal jediný Michal Horáček.

A co jmenování vlády, jejímiž členy by byli členové SPD? Čtyři kandidáti - Kulhánek, Horáček, Hynek a Topolánek - po chvilce váhání odpověděli, že by ji nejmenovali, kdežto Marek Hilšer a Jiří Drahoš nakonec řekli ano. 

Jediný, kdo pak odpověděl ano na otázku, zda je správné, aby mohl sestavovat vládu politik obviněný policií ze spáchání trestného činu, byl Michal Horáček. Většina, pětice zbývajících kandidátů, si pak myslela, že nikoliv. 

Vládní salonek na pražském hlavním nádraží
Nejhonosnější nádražní čekárna v Česku hostila císaře i Masaryka

Začátek a konec debaty byl moderovaný a akce byla proložena setkáním s běžnými cestujícími vlakového spoje. Nejzajímavější momenty z debaty mezi kandidáty i cestujícími budou ke zhlédnutí na webu Deník.cz. Následně o ní bude rozsáhle informovat Deník v tištěné i internetové podobě.

Zároveň ředitel redakcí Deníku Roman Gallo dodává, že Deník také zahájil sérii portrétů jednotlivých uchazečů o prezidentský post. „V rámci projektu Den s prezidentským kandidátem navštívíme zajímavá místa v regionu v doprovodu vybraného kandidáta. Den pak završíme návštěvou jednoho z našich čtenářů přímo v jeho domově,“ vysvětlil Roman Gallo.

Kandidáti na prezidenta
Deník zahájil sérii portrétů kandidátů na prezidenta. Posílejte otázky!

Jak to vidí Petr Koděra, moderátor debaty
Konečně se do sebe opřeliDocela fičák, řeknu vám. Udržet pozornost během tříhodinové debaty je fuška. Šestici prezidentských kandidátů jsme včera na cestě mezi Prahou a Ústím nad Labem proklepli věru řádně. Spolu se studenty ústeckého gymnázia jsme jim položili téměř stovku dotazů, nechali je po sobě střílet otázky navzájem a ještě jsme je vyhnali z pohodlí konferenčního vozu mezi cestující. Jen ať se zeptají, co lidé po prezidentovi chtějí. Ať nežijí zbytečně v nějaké bublině.

A představte si: tahle netradiční zkouška se kandidátům líbila. Konečně diskutujeme! Konečně se do sebe můžeme pořádně opřít, vymezit se, pochvalovali si. Nešetřili se a místy se do sebe ostře pustili. Přitom s respektem k soupeři. Věcně, srozumitelně. A disciplinovaně.

Tedy tak trochu k mé nelibosti, protože jsem si nemohl pořádně užít bzučák s majákem, kterým bych řečníka přerušil a vzal mu slovo. Nepoužil jsem ani fotbalovou žlutou a červenou kartu. Nikoho jsem nemusel napomínat, nebo snad dokonce vyloučit ze železniční přepravy. Ani známého bouřliváka Mirka Topolánka, který se nyní snaží voliče přesvědčit, že se změnil v hodného a státotvorného Topolánka „model 2017“.

Škoda, že se k téhle partě vyzyvatelů nepřipojila současná hlava státu Miloš Zeman. Pozvání do vlaku odmítl a dál se takticky vyhýbá konfrontaci s protivníky. Boj o Hrad postupně zesiluje, ty pravé grády ale teprve dostane v příštích týdnech. Běžte v lednu k volbám. Rozhodně je z koho vybírat.

Michal Horáček se zúčastnil projektu Den s prezidentským kandidátem, kde Deník postupně představí všechny kandidáty na prezidenta.
Horáčkovi radila babička: Prezident musí dobře vypadat na známce
Vratislav Kulhánek navštívil rodinu předplatitele Deníku v Nových Hodějovicích
Na kávě s prezidentským kandidátem Kulhánkem: Imunita poslanců je absurdní, říká