"Nevěřte zeleným fanatikům, těm, kdo z jednoho z nejkrásnějších koutů české přírody dělají svoje experimentální pole. Už toho zničili dost," prohlásil Zeman. "Když někdo vykácí alej, tak se stává předmětem kritiky. Když někdo zničí 60 tisíc stromů, tak se těm bursíkům nic nestane," řekl.

Přečtěte si: Kateřina Perknerová: Spor o Šumavu naznačí Zemanovu sílu v ČSSD

V hospodářských lesích bylo podle něho zvykem, že strom, který byl napaden kůrovcem, byl pokácen. Zeman to označil za dobrou praxi. Podle něj skončila před deseti lety v době, kdy byl Bursík ministrem životního prostředí a kdy se podle Zemana ekologické aktivistky přivazovaly ke stromům napadeným kůrovcem. "Když tam přišli dřevorubci, tyto dívky bránily dřevorubcům v pokácení těchto stromů. A místo toho, aby je tito dřevorubci přeřízli - mám tím samozřejmě na mysli ty stromy - tak odešli," řekl Zeman. Tento krok podle něj vedl k rozšíření kůrovce geometrickou řadou.

V souvislosti s bezzásahovostí mluvil prezident o vytváření potěmkinovských vesnic. "Nemám rád, když někdo vytváří potěmkinovské vesnice, pokládám ho za podvodníka. Ale člověka, který věří potěmkinovským vesnicím, pokládám za hlupáka. A právě proto bych vás chtěl ve svém vystoupení poprosit, nevěřte zeleným fanatikům," řekl.

"Není nic smutnějšího, když umírají stromy. Když umírají kvůli fanatikům, kteří by si přáli umělou, nikoli přírodní divočinu," uvedl Zeman.

Horní komora chce v novele o ochraně přírody například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany.

Senátní návrhy by podle kritiků mohly vést až ke konci národních parků jako nejcennějších chráněných území. Degradovaly by je podle nich na výrazně nižší úroveň. Odpůrci poslaneckého znění mluví hlavně o Šumavě. Bez senátních úprav podle nich zasáhne tamní obyvatele, udělá z nich lidi nižší kategorie, případně je dokonce donutí odstěhovat se.

Čtěte také: Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně