Historik Martin Groman řekl serveru iDnes, že právě za tento článek skončil Peroutka v koncentračním táboře Buchenwald.

"Pokud je někdo tak nevzdělaný a hloupý a označí za kolaborantský text fejeton, za který se někdo dostal do koncentračního tábora, musí okamžitě ve své funkci skončit," uvedl Zdechovský. Historik Groman řekl, že článek z dubna 1939 je plný jinotajů a ukrývá mimo jiné vzkaz lidem v Československu, aby nekolaborovali. "I gestapo pochopilo to, co nepochopil pan Ovčáček," podotkl Groman.

Spory o Peroutkovo dílo začaly Zemanovým lednovým projevem na pražském fóru k holocaustu, kde hovořil mimo jiné o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. "Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," řekl tehdy Zeman.

Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale Peroutka nikdy článek s názvem Hitler je gentleman nenapsal. Druhý text existuje, ale nenapsal ho Peroutka. Sdružení proto prezidenta otevřeným dopisem vyzvalo, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil. Kvůli Zemanovým výrokům zažalovala na konci dubna stát Peroutkova vnučka.

Hrad již zveřejnil několik Peroutkových textů, které považuje za kontroverzní.