V tuzemských podnicích je 150 000 volných pracovních míst. Přitom na českých úřadech práce stojí zástup 355 tisíc nezaměstnaných.

A firmy si stěžují: V poslední době je čím dál těžší sehnat zaměstnance. „Jde zejména o sociální dávky, které odrazují lidi od práce. Nezaměstnaný je dnes může pobírat neomezeně dlouho,“ říká ekonom Daniel Münich z Cerge-EI.

Nyní si chce Nečasův úřad na nezaměstnané došlápnout. Vláda schválila návrh zákona, který zkracuje dobu podpory v nezaměstnanosti a zpřísňuje i poskytování následných sociálních dávek.

„Odhadujeme že je sto tisíc lidí mezi nezaměstnanými, kteří pracovat nechtějí. Využívají kombinace poměrně štědrého sociálního systému a občasné práce načerno,“ řekl Nečas. Proto by měl každý nezaměstnaný po pěti měsících dostal individuální akční plán. pokud by jej nedodržel či odmítl rekvalifikaci, vypadl by z evidence a přišel by o sociální dávky. Více než existenční minimum mají také dostat ti, kteří odpracují měsíčně alespoň dvacet hodin dobrovolnických prací. Takový systém se už osvědčil na Slovensku.

Opozice má ale výhrady. „Chybí mi programy aktivní politiky. Hlavní riziko vidím u lidí nad padesát let, jejichž problémy sehnat práci mají své příčiny. V tom smyslu se mi návrh zdá nesystémový a jednostranně represivní,“ uvedl stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Změny, včetně zjednodušení přístupu na pracovní trh pro cízince, naopak vítají zaměstnavatelé. „Nedostatek pracovníků představuje pro řadu firem vážnou překážku při naplňování jejich podnikatelského záměru,“ uvádí zaměstnavatelské svazy.

Zaměstnavatelé tomu nevěří

Nečas také slibuje, že se výrazně zjednoduší zaměstnávání cizinců. K tomu má sloužit projekt Zelené karty.

Zatímco dnes obsazení volného místa cizincem ze zemí mimo Evropskou unii představuje nejméně půlroční maratón čekání na různá povolení, příští rok to má trvat maximálně měsíc. „Měsíc neobsazené místo se ocitne v databázi pro zelené karty a uchazeč o ně může okamžitě zažádat. Do měsíce bude připravena zelená karta a dostane automaticky vízum, aby si ji mohl vyzvednout,“ popisuje Nečas.

#nahled|https://g.denik.cz/1/50/info_podpora_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/1/50/info_podpora.jpg|INFOGRAFIKA Podpora v nezaměstnanosti#

Zaměstnavatelé se na to dívají skepticky. „Bylo by to pozitivní, ale takovému zrychlení nevěřím,“ říká například personální ředitel výrobce elektroniky Alps electronic Czech Tomáš Leder.

Největší problém bývá totiž na zastupitelských úřadech. Cizinci totiž mnohdy musejí čekat měsíce jen na to, aby mohli žádost o pracovní vízum podat. A poté se k jejich žádosti vyjadřuje cizinecká police, zda pro zemi nejsou bezpečnostním rizikem.

Jak to bude na českých konzulátech chodit, zatím neví ani mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. „Ta praktická část, jak to bude fungovat, se teprve bude řešit,“ uvedla. Podle ní ovšem nebude jednoduché „Musí se sledovat nejenom ekonomické, ale i bezpečnostní zájmy země,“ potvrdila.

Marek Pokorný, Štěpán Plaček