Poprvé tak na volebních listinách ČSSD najdeme ve všech krajích minimálně 40 procent žen. Pokrok je to ale jen zdánlivý. Jak upozorňuje společnost Fórum 50, nejsilnější vládní strana nenominovala ani jedinou lídryni, do pátého místa pak má na kandidátkách jen 21 procent žen. „Na volitelných místech jsou, ale rovnoměrnost by mohla být podstatně větší," přiznává Jiří Dienstbier (ČSSD), který je ve vládě zodpovědný i za rovné příležitosti žen 
a mužů.

Stranu podporující kvóty v tomto ohledu drtí Babišovo ANO, které usiluje o voličské hlasy s šesti aspirantkami na šéfky krajů, na prvních pěti pozicích má celkově přes 33 procent žen.

Letos se přes obecnou nechuť k povinným kvótám uchází o voličskou přízeň nejvíc reprezentantek něžného pohlaví v historii, a to 30,1 procenta. Pohybuje se od necelých 27 procent v Plzeňském kraji po více než třetinu v Libereckém kraji.

Kvóty neprošly

Sobotkův kabinet v květnu schválil Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. V přijatých 35 bodech chybějí dva, které hovořily právě o povinných kvótách při sestavování kandidátek. „Mrzí mě to už proto, že vláda před rokem a půl schválila Strategii pro rovnost žen a mužů, kde byl zmíněn strategický cíl zhruba do roku 2020 směřovat ke čtyřicetiprocentnímu zastoupení žen v parlamentu," sdělil Deníku Jiří Dienstbier.

Potíž je v tom, že nálada ve společnosti se mění. Čerstvý průzkum společnosti SANEP totiž přinesl pozoruhodná zjištění. Odpor proti kvótám je v porovnání s rokem 2012 vyšší o pět procentních bodů, ale dramaticky se změnil i pohled na ženy v politice.

Již jen 56,4 procenta občanů se domnívá, že političky jsou méně náchylné ke korupci než jejich mužští kolegové. Téměř 58 procent dotázaných nepovažuje ženy za důvěryhodnější politiky než muže a skoro polovina lidí (47 procent) má za to, že stávající zastoupení žen ve vrcholné politice je dostatečné. Jen pětina respondentů míní, že zvýšení počtu žen v domácí politice by mělo na celkovou tuzemskou politickou scénu pozitivní dopad. Před čtyřmi lety to byl dvojnásobek.

Je zřejmé, že působení ministryň obrany Vlasty Parkanové či Karolíny Peake a především kauza Nagyová udělaly své.

Ženy a politikaZdroj: DENÍK