O třináct hejtmanských křesel, která doposud drží sociální demokraté, se utkají stávající šéfové krajů i nově vyšlé hvězdy. K nejzajímavějším bude patřit plzeňské klání, v němž neplánovaně za ODS nastoupí odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Jeho hlavním rivalem bude Milan Chovanec z ČSSD, protože Vít Bárta (VV) nakonec tenhle souboj odpískal.

Rathova luxusní kancelář

Šrumec bude i ve Středočeském kraji. Po Davidu Rathovi chce jím vybudovanou luxusní kancelář obsadit současný starosta Příbrami a senátor za ČSSD Josef Řihák i primátor Mladé Boleslavi za ODS Raduan Nwelati. „Souběh funkcí teď vůbec neřeším, záleží na výsledku voleb. Teprve pak bych se rozhodl, zda primátorské křeslo opustím," řekl Deníku lékař Raduan Nwelati.

Názor jeho protikandidáta, veterináře Josefa Řiháka, se nepodařilo Deníku získat.
Kumulace křesel zdaleka není jen otázka času, politický mnohoobročník si přijde i na velmi slušné peníze.

Výplata? 235 tisíc

Pokud si zákonodárci zvýší platy, mohl by si hejtman, který by zároveň byl senátorem či poslancem a starostou, přijít na 
235 tisíc korun.

„Jsem osm let starostou Hluboké nad Vltavou a senátorem, ty funkce se užitečně doplňují. Po celou tu dobu jsem za starostování nevzal ani korunu," sdělil Deníku lídr kandidátky ODS v Jihočeském kraji Tomáš Jirsa. Jeho kolega Nwelati doplňuje: „Pan Rath tvrdil, že část hejtmanského platu dává na charitu, ale všichni už víme, proč si to mohl dovolit. Politik klidně může brát třeba čtyři platy, ale hlavně ať nekrade."

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák má jiný názor. Senátorky Juřenčáková a Paukertová se ujaly návrhu z jeho pera, který by zakazoval souběh placených funkcí. „Politik nemůže pracovat na dva či tři plné úvazky.
Předloha nevylučuje výkon poslaneckého či senátorského mandátu a starosty, primátora, zastupitele.

Maximální odměna

Druhý post by zákonodárce ale musel vykonávat jako neuvolněný funkcionář, tedy s maximální odměnou kolem deseti tisíc korun," vysvětluje právník Stanislav Polčák. Podobně postupuje například neuvolněný starosta Semil a poslanec TOP 09 Jan Farský už nyní. Poslanci za tuto stranu Petr Gazdík, Pavel Lukša a Helena Langšádlová oznámili, že v případě zisku hejtmanství ze sněmovny odejdou.

Na kolika židlích chtějí sedět.