Novinářům premiér řekl, že počítá i s tím, že Pilný, který má převzít jmenování na Hradě dnes odpoledne, v rozpočtu na příští rok zohlední všechny novinky v mandatorních výdajích, které prosadila koalice, například navýšení důchodů, nemocenské, přídavků na děti či zavedení otcovské dovolené.

Ivan Pilný.
Ivan Pilný: Kdybych řídil hospodářský výbor jako firmu, polovinu lidí vyhodím

Rozpočet má podle Sobotky brát ohled i na další růst platů ve veřejném sektoru a nezapomínat na rozvoj dopravní infrastruktury. "Třetí velké téma je hladké čerpání evropských fondů," uvedl Sobotka s tím, že ministerstvo financí musí zajistit dostatek peněz na spolufinancování.

Pilný by podle Sobotky měl být aktivní i v řešení útlumu činnosti těžební společnosti OKD a starých případů České exportní banky tak, aby co nejméně zatěžovaly veřejné rozpočty. Premiér také očekává, že nový ministr vládě předloží analýzu používání zajišťovacích příkazů daňovou správou, podle kritiků nadužívání tohoto nástroje zatěžuje podnikatele.

Ivan Pilný.
Pilný: Návrh rozpočtu je rozumný, změny neplánuji

Ve vztahu k Finanční správě, která se dostala do hledáčku médií kvůli přístupu ke kontrole nedaněných jednokorunových dluhopisů, Sobotka čeká, že Pilný zajistí nezávislé fungování instituce. Jednokorunové dluhopisy dřív koupil od své firmy i odcházející ministr Andrej Babiš (ANO).

Pilný už uvedl, že na ministerstvu ani ve Finanční správě neplánuje personální změny. Návrh rozpočtu se schodkem 50 miliard korun, který přebere od svého předchůdce, považuje za rozumný. Rád by v něm dal větší důraz na investice. "Mandatorní výdaje nám stoupají a je potřeba v tom být velmi opatrný, ale samozřejmě není možné tu ekonomiku uškrtit," řekl. Ptát se chce například u výdajů na vědu, výzkum a inovace, zda představují spotřebu, nebo investici.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
Šlechtové se nelíbí návrh rozpočtu pro ministerstvo pro místní rozvoj

Komentář ekonomického experta Realistů Pavla Kohouta k návrhu státního rozpočtu
„Vážený pane Babiši, plánujete rozpočet se schodkem padesáti miliard na rok, kdy ekonomika má růst podle Vašich propočtů o 2,5 procenta. Ptáme se Vás: co učiníte, pokud ekonomika poroste rychleji, než očekáváte? Budete dále stupňovat výdaje s vědomím, že až jednou udeří recese, díra v rozpočtových příjmech bude enormní a přispěje k výraznému zhoršení situace? Anebo se budete chovat jako řádný hospodář a budete spíše splácet státní dluh? Tvrdíte-li, že se zachováte jako řádný hospodář, ptáme se, proč se tak nechováte již nyní, kdy si hospodářská situace země prakticky vynucuje přebytkový rozpočet? Jedinou možnou logickou odpovědí je, že řádným hospodářem nejste a rozdáváte nesystémové předvolební dárečky svým potenciálním voličům. Toto chování je podle Realistů nezodpovědné a naší zemi se v době recese tvrdě vymstí."