VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nový projekt mapuje v Česku dobré jídlo

Praha – Usnadnit českým zájemcům o dobré jídlo hledání kvalitních restaurací, kaváren, cukráren, řeznictví, zelinářství, lahůdek či vinoték si klade za cíl nový internetový projekt.

12.8.2010 0
SDÍLEJ:

Ilustrační obrázekFoto: Hradecký deník

Nabízí gastronomickou mapu Česká republiky, která by se podle jeho tvůrců měla stát spolehlivým a nezávislým průvodcem po místech, kde se dobře jí a nakupuje.

„Myšlenka dát na mapu prověřené podniky, a to nejen restaurace, ale i řeznictví, kavárny, zelinářství či lahůdky, se mě držela několik let. Chtěl jsem, aby byly jednoduše dostupné, aby se lidé nemuseli neustále ptát, kam mají zajít na rodinnou večeři nebo kde koupit maso na steaky,“ říká o novém projektu Martin Kuciel, blogger a recenzent restaurací známý jako pan Cuketka. Příležitost k hodnocení na webu www.scuk.cz dává lidem, kteří se zavazují k poctivosti a dodržování etického kodexu.

Podle Kuciela má být gastronomická mapa výsledkem nezávislého hodnocení. „Nežijeme z peněz restaurací ani dalších podniků, které vám doporučujeme. Náš partner působí v jiném oboru. K hodnocení na Scuku navíc nepouštíme lidi pracující v gastronomii,“ tvrdí v tiskové zprávě. Hodnotit podniky a obchody nesmí například člověk, který na jejich provozu má osobní či finanční zájem. Útratu by si pak vždy měl hradit sám a neměl by se řídit vlastními „potravinovými fobiemi“, zvyky či alergiemi.

Data je nutné prověřovat

Podle vydavatele českého gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavla Maurera by nový internetový projekt mohl příznivě ovlivnit stav české gastronomie. „Pokud to lidem pomůže vyhledávat dobré pekárny, tržiště a restaurace, pak je to velmi prospěšné. Je to ale těžká práce, dát to dohromady,“ řekl ČTK. Maurer, jenž stav českých restaurací mapuje již téměř patnáct let, prý nevnímá projekt jako konkurenci. Upozornil, že je důležité důkladně prověřovat data, která organizátoři od hodnotitelů dostávají.

„Dostáváme velké množství názorů, kterých se po prověření zbavujeme. Zhruba 25 procent recenzí házíme do koše,“ vysvětlil autor tištěného Maurerova průvodce, který tradičně nabízí žebříček nejlepších restaurací. Zdůraznil, že na hodnocení se může projevit boj mezi restauracemi, které si chtějí navzájem ublížit, nebo se naopak mohou chválit sami restauratéři. „Je otázka, do jaké míry se dodržování etického kodexu může věřit,“ dodal. Nevyloučil ale, že by se do hodnocení na novém webu mohl zapojit také osobně.

Spolupráve bloggerů

Na projektu mají spolupracovat zejména bloggeři, kteří pravidelně přispívají do gastronomických diskusí na internetu. Hodnotit ovšem budou pouze vybraní znalci, kteří musí při hodnocení obstát. „Abychom hlídali kvalitu a poctivost Scuku, nepouštíme dovnitř každého. Výběr v současné době provádí pan Cuketka osobně,“ píše sena webu.

Při spuštění nového projektu mohli první návštěvníci najít na mapě přes 200 prověřených podniků. Doporučení jsou podložena recenzemi, které vznikají na základě návštěv podniků. Kvalita a poctivost hodnocení je podle provozovatele stránky kontrolována na několika úrovních. Chystá se také vzdělávací program pro účastníky hodnocení.

Podle Maurera gastronomické průzkumy a žebříčky mají kladný vliv na vývoj české gastronomie. Dobré umístění restaurace v žebříčku vyhodnocených podniků prospívá nejen její prestiži, ale také má ekonomické výhody. „Obrat restaurací, které se dostávají do desítky nejlepších si meziročně zvyšují obrat až o 30 procent,“ uvedl. Upozornit na sebe tak snadno mohou i malé restaurace, které by ve velké konkurenci jinak zapadly.

Autor: ČTK

12.8.2010 VSTUP DO DISKUSE 0
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Divadlo Bez zábradlí. Ilustrační fotografie.
16

Kavárna divadla, kde hraje žena Stropnického, nemá EET. Prý nemusí

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies