Upozorňuje na to nová zpráva o kybernetické bezpečnosti, kterou představil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ).

V Česku podle expertů zesílil nový trend z oblasti kybernetické kriminality – takzvané únosy dat. V roce 2014 evidovali tři procenta tzv. narušení informační bezpečnosti, v roce 2015 už procent 45.

Obětí únosců se může stát jakýkoli obsah počítače, který by mohl mít pro uživatele citovou nebo obchodní hodnotu – fotografie blízkých lidí, domácí videa 
z dovolené, kontakty či firemní databáze. „Jde 
o škodlivý software, s jehož pomocí hacker zašifruje data a za rozšifrování pak požaduje výkupné. Jeho hlavní motivací je obohacení," popsal Deníku tiskový mluvčí NBÚ Radek Holý.

Zneužití nebo napadení technologií nejsou podle zprávy NBÚ vystaveni pouze jednotlivci. V létě roku 2015 podle zprávy NBÚ napadli kyberzločinci několik státních institucí a zašifrovali uživatelský obsah počítačů. Zda stát zaplatil za unesená data výkupné anebo se specialistům podařilo soubory rozšifrovat, zpráva už neuvádí. I v cizině se ale krádeže dat a vydírání šíří docela rychle. „V USA se tento typ útoků často objevuje ve zdravotnictví. Zdravotní dokumentace je cenná a útočníci předpokládají, že lékařům nezbude jiná možnost než platit," řekl Holý.

Speciální tým

Kvůli zvyšujícím se nárokům na ochranu kyberprostoru nedávno vznikly nové instituce pro boj s počítačovou kriminalitu. „Od 1. srpna 2016 je v rámci Národní centrály proti organizovanému zločinu zřízena sekce pro boj s kybernetickou kriminalitou," potvrzuje Holý.

Únos rodinných fotografií se však stěží stane předmětem rozsáhlého policejního vyšetřování.

Podle bezpečnostního analytika sdružení CZ.NIC Pavla Bašty je proto 
i nadále jedinou obrannou proti kyberzločincům zdravý rozum a takzvaná digitální hygiena.

„Lidé pořád ještě bez rozmyslu otevírají přílohy 
e-mailů z neznámých adres a stahují data z neprověřených webových stránek. Neaktualizují aplikace. Občas se rozpomenou, že je dobré stáhnout aktualizaci operačního systému, ale na zbytek softwaru zapomínají. Vznikají tak bezpečnostní skuliny, kterými hacker lehce pronikne. Je to stejné jako nechávat dveře rodinného domu dokořán," podotýká Bašta.

Podle něj se přitom vyskytují i poměrně překvapivé typy únosu dat. „Objevila se i varianta tohoto škodlivého kódu, která šifrovala uložené pozice 
u počítačových her. Někteří hráči investují do zlepšování svých postav jak svůj čas, tak i peníze, proto i tato data mohou mít pro hráče hodnotu. Cílem útočníků je, aby oběť za obnovu svých dat zaplatila," uzavírá Bašta.

Před rizikem kyberzločinu varovala i poslední výroční zpráva BIS. Kontrarozvědka varovala před možnými krádežemi osobních údajů, které lidé zanechávají při nákupech na různých e-shopech.

Lenka Králová