Ihned poté by měl nový ministr věnovat hlavním úkolům resortu pro posledních sedm měsíců funkčního období vlády. Podle Sobotky jde zejména o zákon o elektronických komunikacích, který by měl snížit ceny mobilních dat. Dále je podle něj třeba zrychlit čerpání peněz z fondů EU, vyřešit situaci OKD či připravit výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Sobotka zdůraznil, že Havlíček situaci v resortu velmi dobře zná. „Očekávám, že nebude potřebovat jakoukoli aklimatizaci," prohlásil.
Spokojenost se Sobotkovou volbou netají odboráři ani zaměstnavatelé. „Myslím si, že z kandidátů, o nichž se hovořilo, je to ten nejlepší," řekl Deníku předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Čtěte také: Ministerstvo má kvůli tendru na záchranku zaplatit skoro čtyři miliony

„Firmy a ekonomika potřebují, aby fungovalo čerpání z evropských fondů, pokračovala podpora českého exportu a naplánované zahraniční mise," uvedl pro Deník viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Nového ministra čeká také například volba vedení Energetického regulačního úřadu či reforma evropské energetické politiky," připomněl.

Jiří Havlíček:"Vážím si důvěry premiéra Sobotky, v případě jmenování chci s maximálním nasazením dokončit důležité úkoly Ministerstva průmyslu a obchodu. Vedení resortu by pro mě byla další profesní výzva v rámci mého dlouholetého působení jak v oblasti průmyslu, tak na samotném ministerstvu."

Podle Hospodářské komory by se měl nový ministr rovněž zasadit o snížení nadměrné administrativní zátěže, která je na podnikatele uvalena. "Očekáváme, že během svého funkčního období realizuje naplánované zahraniční cesty, zejména do USA a Ruska, a že v oblasti technického vzdělávání a řemeslných dovedností podpoří zavedení mistrovské kvalifikace," uvedl Miroslav Diro z Hospodářské komory.

Prohlédněte si: FOTOGALERIE: LaFerrari Aperta za 40 milionů bude mít v Česku jediný majitel

Ekologická sdružení zase očekávají, že se nový ministr zaměří na podporu modernizace ekonomiky a bude usilovat o rozvoj čistých domácích obnovitelných zdrojů energie a posilovat energetickou efektivitu. "Měl by aktivně vstoupit do spolupráce s Energetickým regulačním úřadem a zástupci montážních firem z oboru střešní fotovoltaiky a připravit spolu s nimi stabilní, nediskriminační a motivační prostředí pro samovýrobce elektřiny," uvedl programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Skepticky se na možnosti nového ministra naopak tváří opozice. "Jen těžko bude schopen prosadit do konce funkčního období této vlády něco zásadního. Možná tak maximálně vylepšit pošramocenou pověst vlády v nepovedeném tažení za levnější tarify," míní předseda ODS Petr Fiala.

Vizitka náměstka ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (40), kterého dnes premiér Bohuslav Sobotka navrhl do čela MPO:
Datum a místo narození: 16. května 1976, Ledeč nad Sázavou (Havlíčkobrodsko)

Vzdělání: Vysoká škola ekonomická v Praze, fakulta národohospodářská (1994 až 1999); LIGS University v Praze, marketing a komunikace, titul MBA (2010 až 2012)

Současná pozice: náměstek ministra průmyslu a obchodu (od 11. února 2014)

Kariéra: vedoucí oddělení na úseku Ústředního finančního a daňového ředitelství na ministerstvu financí (2000 až 2001); ekonomický poradce (2001 až 2003); ředitel kabinetu ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (2003 až 2006); hlavní manažer ČSSD (ústřední tajemník, 2006 až 2010); místostarosta Čáslavi (2010 až 2013)

Členství ve straně: ČSSD (od roku 1998)

Rodina: podruhé ženatý, z prvního manželství má dceru

Ostatní:
- Na ministerstvu průmyslu a obchodu je jako náměstek pověřen řízením sekce správní. Do jeho kompetence spadá oblast rozpočtu a financování, legislativa, informatika a hospodářská správa.
- Havlíček se jako náměstek také specializuje na česko-čínskou spolupráci. Stát zastupuje v řídícím výboru Českých drah a v dozorčí radě České pošty.
- V ČSSD působil Havlíček již za svých vysokoškolských studií, v letech 1998 až 2000 byl okresním tajemníkem v Kutné Hoře.
- Hlavním manažerem strany se stal za šéfování Jiřího Paroubka, funkce byla tehdy v ČSSD nová, sociální demokraté kvůli tomu změnili stranický organizační řád.
- Ke svým zájmům řadí historickou literaturu a práci na zahradě.