Dědeček Jiří Pavelka po zhruba třech letech bezvýsledného úsilí o setkání s vnuky teď podává v Norsku žalobu. „Kluky jsem učil vyřezávat píšťalky, chodili jsme spolu do zoologických zahrad a dinoparků. Do konce života bych je chtěl ještě vidět," řekl Pavelka. Na rozdíl od Evy Michalákové nemá Pavelka v Norsku ani částečný nárok na bezplatnou právní pomoc. Petiční výbor na podporu rodiny proto vypsal na právní zastoupení veřejnou sbírku. Případu se ujal advokát Per Danielsem, s nímž spolupracuje český právník rodiny Pavel Hasenkopf.

„K žalobě přistupujeme až nyní, poté, co Norsko konečně ratifikovalo Haagskou úmluvu o soudní příslušnosti ve věcech péče o děti. Tato úmluva totiž zavazuje státy, aby brali ohled i na rodinné vazby dětí. Je to novum, které norské právo dosud nerespektovalo," řekl Hasenkopf.

Pomoc nachází rodina Michalákových i u některých politiků. Postup Norských úřadů dlouhodobě kritizuje poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský. Podle něj praktiky norského Barnevernetu budí stále větší pozornost v mezinárodním měřítku. „Evropský soud pro lidská práva začíná vážně řešit celkem osm případů norských rodin, které přišly o děti. Mezi důvody figurují nucená adopce, odmítání kontaktu dětí s rodinou a upřednostňování placených pěstounů před vlastní rodinou. Stále věřím, že nelidský norský systém ochrany dětí nakonec zkolabuje. Měl by nás určitě zajímat, protože jsou tu snahy o jeho zavedení v Česku," uvedl Zdechovský.

„Obrátím se s žádostí o podporu na Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí. Jeho šéf Zdeněk Kapitán v minulosti kritizoval rodinu za to, že údajně odmítla využít finanční pomoc úřadu. Není to sice pravda, rodina určitě nic neodmítla, ale vezmeme jej za slovo. Nyní má možnost prokázat, zda to s pomocí rodině myslí vážně," tvrdí poslankyně Jitka Chalánková.

Šéf Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí Zdeněk Kapitán se pozastavil nad tím, že Michalákovi teprve nyní dělají to, co jim radil už před pěti lety, kdy byly vyhlídky na úspěch mnohem příznivější. Vzápětí však poznamenal, že tuší, proč k této prodlevě došlo.

„Dáváme rady, které se zúročí až za rok, někdy za dva. Ale zúročí. Vyžaduje to však trpělivost. Paní Michaláková ji neměla a začala se obracet na politiky i média. Zvolila postup rychlý, konfrontační a jak se ukazuje, bohužel bezvýsledný," řekl Deníku Zdeněk Kapitán. Dodal, že i jemu někdy postup norských úřadů vadí. Je si však vědom toho, že norská mentalita je jiná a snaží se najít styčné plochy projednání. Michalákovým však podle Kapitána vadí na postupu Norů úplně všechno a dohoda pak samozřejmě možná není.

Krajský soud v Oslo se nedávno odmítl zabývat odvoláním Evy Michalákové, která se domáhala svých rodičovských práv.

Lenka Králová