Rittigova advokátka Katarína Kožiaková Oboňová dnes novinářům řekla, že zatím nemá informaci o tom, že by státní zastupitelství návrh již podalo. Podle ní by dnešní a páteční výslechy mohly pomoci tomu, aby Rittig do vazby nemusel, protože by pominula obava z ovlivňování svědků. Pokud budou všichni svědci vyslechnuti, mohl by jít domů. U výslechu jsou podle ní nyní lidé z firem mimo Oleo Chemical.

Rittig strávil noc v cele předběžného zadržení, kde je dosud. Obvinění je podle advokátky vykonstruované a Rittig jej považuje nikoliv za řádné trestní řízení, ale za šikanu. Dodala, že na některých místech stále probíhají domovní prohlídky.

Páteční domovní prohlídka v Rittigově rezidenci podle ní byla zbytečná, protože veškerou elektroniku a dokumenty policie odnesla už při předchozích prohlídkách před rokem. „V podstatě (nyní) ani žádné významné věci policií odneseny nebyly," dodala advokátka.

I Babáková a Michal?

Policie v pátek v souvislosti s kauzou údajného vytunelování Oleo Chemical zasahovala na různých místech v Praze včetně Rittigovy vinohradské vily. Ve skupině zadržených jsou podle médií kromě Rittiga jeho právníci Karolína Babáková a David Michal či lidé z vedení Oleo Chemical. Jedním z obviněných je také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť zastupující firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Aktuální případ týká dodávek pro společnost Čepro, státního distributora paliv, řekla serveru Lidovky.cz Rittigova právnička.

Kmeť byl už dříve obviněn spolu s Rittigem, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym v případu údajně předražených jízdenek pro pražský Dopravní podnik. Nynější kauza Oleo Chemical podle lobbistovy advokátky už žádnou souvislost s dopravním podnikem nemá, ale obvinění stojí na podobné smlouvě s Cokeville Assets jako v případě jízdenek.