Odhadem mohou za svůj lup utržit až šest milionů korun. Kilo rohoviny vyjde na černém trhu dvaapůlkrát dráž než kilogram zlata.

Čtěte také: VIDEO: Dvorská zoo začala řezat nosorožcům rohy, na ochranu před pytláky

Chovatele nosorožců ve Dvoře Králové nemusí varovat jen vražda zvířete v Paříži. Nebezpečí hrozí i u nás. Na vybíjení vzácných zvířat se totiž podílejí i Češi. Před rokem projednával případ pašování rohů český soud, obžalovaných bylo na lavici šestnáct. Odběrateli úlovků jsou často Vietnamci. Jak tady, tak ve své domovině.

Stále početnější vrstva byznysmenů je přesvědčena o „zázračných" účincích prášku z nosorožčího rohu, který prý vyléčí rakovinu, revmatismus, zlepšuje potenci, zahání zlé duchy a pomáhá od kocoviny. Také využití extraktu z rohoviny ve stále populárnější čínské medicíně žene cenu této komodity na černém trhu do závratných výšek.

V Asii leckde její hodnota převyšuje cenu kokainu. Zločinci díky tomu nemají prakticky žádné zábrany. I proto se ve světě stále více zoologických zahrad uchyluje k odřezávání zvířecí ozdoby. Naposledy tak učinila jedna zoo v Belgii. K obdobnému kroku se nyní chystají také v Bangkoku.

Díra v zákonech podporuje pytláctví

V roce 2015 byl kilogram za 1,4 milionu korun, o rok později minimálně za dvojnásobek. Přitom je vědecky dokázané, že léky z rohů nejsou nic jiného než placebo. Ani neuškodí, ani nevyléčí. Rohy nosorožců lze v podstatě uměle pěstovat. Nejedná se totiž o kost, ale o keratin, podobně jako vlasy a nehty. Nosorožcům po odříznutí dorůstají.

V Jihoafrické republice chovají nosorožce kvůli legálnímu odlovu. Trofej si může lovec nechat jako památku. Trestný je až následný prodej. Této mezery využívají zločinecké gangy. Vyšlou do Afriky lovce, zaplatí odstřel, roh pak prodají. Jenže poptávka po surovině je mnohonásobně vyšší než počet nosorož-ců určených k legálnímu odlovu. I proto se na černém kontinentu tak daří nelegálnímu byznysu a pytláctví.

Nepřehlédněte: Otřesný případ! Pytlák vyhodil vnitřnosti srny, ta ale byla březí

Prozvětšení klikněte na grafiku

Nelegální byznys s nosorožčími rohy.Zdroj: Deník