„I když je v Česku produkce směsného odpadu stále asi o třetinu vyšší než v Německu nebo Rakousku, existuje mnoho obcí, kterým se podařilo dosáhnout vynikajících hodnot pod 150 kilogramů na osobu za rok. Není nouze ani o inovativní a inspirativní způsoby, jak se lze s odpadovým hospodářstvím obce vypořádat," uvedl mluvčí Arniky. Limit 150 kilogramů zvolili organizátoři soutěže proto, že je to hodnota běžná v sousedních státech.

Ve Zlínském kraji je podle Vávry řada měst a obcí, která splňují podmínky soutěže. Organizátoři však ještě nemají kompletní data od krajského úřadu. „Dobré výsledky má opět město Vsetín, podmínky splňuje i obec Březolupy," oznámil mluvčí.

Dvě kategorie

Soutěž je rozdělena na dvě kategorie. V první se pořadí obcí určuje podle absolutní hodnoty produkce směsného komunálního odpadu, v potaz bude brána i velikost obce. "U malých obcí lze očekávat nejlepší výsledky do 50 kilogramů na jednoho obyvatele, u velkých měst se nejlepší výsledky blíží ke 100 kilogramům.

V druhé kategorii vybere odborná komise obce, které mohou ostatním sloužit jako příklad dobré praxe. „Kromě toho, že tyto obce musí mít produkci směsných odpadu pod 150 kilogramů na osobu a rok, musí být i inspirací pro ostatní," uvedl Milan Havel z Arniky.

Obce podle něj čekají legislativní změny. „V současnosti probíhá vypořádání připomínek k připravovanému novému zákonu o odpadech, který na podzim bude předložen k projednání do Parlamentu. Současný vývoj jednání naznačuje, že aby obce nemusely platit vysoké poplatky za uložení směsného odpadu na skládky (nárůst z 500 na 1850 korun za jednu uloženou tunu), budou muset jeho produkci snížit alespoň pod 150 kilogramů na jednoho obyvatele a rok," uvedl Havel.

Města podle Arniky začínají i více třídit bioodpad, roste tím úroveň recyklace. „Mnoho měst již dnes recykluje 50 procent svých odpadů," uvedl mluvčí.