Česká republika by do Iráku mohla poslat polní chirurgický tým, který by léčil zraněné irácké a koaliční vojáky. "Tým by byl relativně malý, odhaduji to na asi 15 lidí. Nejedná se o nějakou nemocnici, ale o zdravotní jednotku," řekl Stropnický. Tým by mohl být do Iráku vyslán na šest měsíců a působení českých vojáků by se poté mohlo prodloužit.

"Pokud to bude odsouhlaseno, a já se domnívám, že by mohlo být, tak to bude další forma naší pomoci," poznamenal ministr. Česká armáda již do země v létě poslala letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159. Ministerstvo obrany si od pomoci Iráku slibuje, že pomůže ke stabilizaci situace a sníží se tak i motivace tamních obyvatel, aby utíkali do Evropy.

Návrh ministerstva počítá s vysláním až 30 vojáků do konce roku 2018. Kromě zdravotníků, kteří by měli působit ve vojenské nemocnici amerického vojenského námořnictva asi 70 kilometrů jižně od Mosulu, by v roce 2017 do země měli odjet i vojenští instruktoři. Na starosti by měli výcvik iráckých kolegů ve výcvikových centrech irácké armády. Nebudou zasahovat do bojů a nebudou ani pomáhat iráckým vojákům během bojů. Za vyslání vojáků ministerstvo podle odhadů zaplatí asi 167 milionů korun.