Zástupci univerzit ocenili, že mezi českými vysokými školami vládne soudržnost. Předseda Akademie věd Jiří Drahoš připomněl výročí vzniku Československa. „Podařilo se nám vybudovat demokracii, která není úplně bez chyb. Ale kdo z nás je bez chyb," řekl přes asi dvěma stovkami shromážděných na náměstí.

Květiny u sochy TGM spolu se zástupci akademické obce položila také ministryně Valachová. Opakované nepozvání některých rektorů na předávání státních vyznamenání ji mrzí.

Spor mezi rektory a prezidentem trvají několik let

„Mnohokrát jsem o tom s panem prezidentem hovořila a snažila jsem se najít nějaký smír. To se mi nepodařilo, ale rozhodně vytrvám," řekla novinářům. Chce se ale zasadit o to, aby rektoři na Hrad dále zvaní byli. Ona sama večer na ceremoniál na Hradě půjde, následné recepce se ale nezúčastní.

Spory mezi Hradem a rektory trvají už několik let. Prezident na předávání vyznamenání už poněkolikáté nepozval rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka, kvůli tomu se ceremoniálu neúčastní většina rektorů. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k tomu řekl, že Hrad zvažuje, že rektory příští rok nepozve.

Čtěte také: Polovina Čechů je proti bojkotu oslav 28. října na Hradě, vyplývá z výzkumu