Hejtman si zde před časem postavil dům a od té doby sedmitisícové město vzkvétá. Vyrostla nová sportoviště a bytové domy, postavily se chodníky a došlo k rozsáhlým úpravám městské zeleně. Desítky milionů spolkla oprava zdejší základní školy či založení nového gymnázia. Zdejší park se může pochlubit hodnotnou zpívající kašnou.

Zpráva o zatčení místního zastupitele se ve městě rozkřikla rychlostí blesku. David Rath je tématem hovoru číslo jedna v cukrárně, parku, hospodě i na poště. Kdo čeká, že skandál ohledně údajného přijetí úplatku v očích veřejnosti současnému vládci kraje uškodí, nedočká se. Lidé v jeho bydlišti jsou k němu až nečekaně shovívaví.

Senioři sedící u kašny v nově opraveném parku blízko náměstí se vládce kraje zastávají a nabízí překvapivé vysvětlení. „Někomu se asi znelíbilo, co všechno pro lidi dělá a že lidé jej za to mají rádi," nabídla Deníku svůj pohled na věc jedna z důchodkyň, sedmdesátiletá Marie Novotná. Průběh kauzy sleduje v televizi již od rána a nestačí se divit. Když se dozví, že hejtmana před chvílí přivezla do jeho domu ozbrojená eskorta těžkooděnců, už jen nechápavě kroutí hlavou.

Jen o kousek dál sedící senior Petr Vágner nedokáže zadržet vztek: „Najednou všem vadí úplatky? To by museli pozavírat všechny politiky do jednoho. Tento alespoň dělá i něco užitečného."

S tím souhlasí i Lukáš Novák, čtyřiadvacetiletý operátor CNC strojů. To, že politici přijímají úplatky, vidí jako běžnou věc. David Rath měl prý jen tu smůlu, že jej při zločinu chytila policie.

Za svého mocného spoluobčana se tedy nestaví jen starší lidé, ale i mladí. Ti oceňují, že mají opravené školy a také, že se jejich zastupitel ve městě účastní většiny společenských akcí.

Dotázaní mají jasno: je to slušný člověk a za to mu někteří političtí rivalové chtějí udělat ze života peklo. Milionová korupce? Je to jen záminka, jak oblíbeného hejtmana zlikvidovat.

Najít ve městě někoho, kdo na hejtmana utrousí i nějakou kritiku, se ukáže jako nadlidský úkon. „Proč na něj nadávat?  Je to prostě dobrák a máme se tu, i díky němu, moc dobře," komentuje naši marnou snahu stavebník Miloš.

ANKETA: Co udělal David Rath pro Hostivice a co říkáte na jeho zatčení?   

Jarmila Caplová, 68 let: Je mi líto, že pan Rath toho pro Hostivice tolik udělal a takto se mu to teď vrací. Všichni tady víme, že hejtman to s námi myslí dobře, a že nám pomáhá.

Magda Vlasatá, 80 let: Hejtman se zasadil o opravu nedaleké kašny, zvelebil nám celý park. Chodí mezi nás a je moc slušný. Nemůžu tomu uvěřit.

Ilona Tušková, 35 let: Nesympatizuji s jeho osobou, ale pro naše město udělal hodně dobrého. K jeho zatčení můžu říct jediné: Boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Lukáš Novák, 24 let: Moc se o politiku nezajímám, ale to, že si politici berou úplatky mi nepřipadne jako něco nového, neobvyklého. Hostivice vděčí Davidu Rathovi za mnoho dobrého.