Je to vůbec možné? Může prezident propustit svou ochranku?

„Jak znám Miloše Zemana, byl to takový polobonmot na události v Chrastavě. Takovou ochranku, kterou měl Václav Klaus, by klidně bylo možné propustit," míní bezpečnostní expert Andor Šándor.

A opravdu. „Byla to reakce na selhání členů prezidentovy ochranky v Chrastavě. Ochranné služby jako takové by se nezřekl," potvrdila mluvčí Zemanova volebního týmu Jana Bartošová.

Odehnat ochranku by nebylo ani žádoucí. Podle zákona o policii a usnesení vlády by sice prezident ochranku odmítnout mohl, ale podle Andora Šándora by ji vyhánět neměl. „S funkcí prezidenta nejsou spojena jen práva, ale i povinnosti. S přijetím funkce už přestává být pouze soukromou osobou, takže by měl přijmout nejen věci příjemné, ale i ty nepříjemné. Pokud by se po volbách některému z nynějších kandidátů něco stalo, těžko bychom do 7. března, kdy odejde Václav Klaus, zvolili nového prezidenta," vysvětlil bezpečnostní expert.

Bezpečnostní riziko přitom nelze přehlížet, což dokládá právě i případ z Chrastavy ze září loňského roku. Tehdy šestadvacetiletý muž bez povšimnutí ochranky přiložil Václavu Klausovi k boku plastovou pistoli a několikrát zmáčkl spoušť. „Kdyby byl Pavel Vondrouš jen jiný blázen, mohli jsme být bez prezidenta," řekl Andor Šándor.

Podle něho by se mohlo najít dost lidí, kteří by budoucímu prezidentovi chtěli ublížit. „Může se jednat o duševně nemocné, o lidi, kteří se mohou mstít za domnělé i skutečné příkoří, o někoho, kdo může mít pocit, že prezident nedělá dost. Svůj vliv může mít i vedení kampaně, která spíše lidi rozděluje než spojuje. Z toho potom můžou pramenit určité frustrace," doplnil expert.

Přehlížet by se přitom nemělo ani nebezpečí přicházející ze zahraničí. Česká republika se totiž ve světě angažuje v některých konfliktech, nicméně Andor Šándor nepředpokládá, že by v současnosti měl někdo eminentní zájem odstranit hlavu České republiky.

Hned po volbách

Také samotný Miloš Zeman má s lidskou zlobou jisté zkušenosti. V době, kdy byl předsedou vlády, doprovázela jeho manželku i dceru kvůli výhružným anonymům ochranka řadu měsíců.

Miloš Zeman má už ale jasno, kdo by se o jeho bezpečnost rozhodně starat neměl. Nechce ty ochránce, kteří selhali právě v Chrastavě. S sebou si chce vzít i své dva civilní řidiče. Podobný režim uplatnil už v době, kdy byl premiérem. Ochranka jezdila za jeho vládním vozem, který šoféroval civilní řidič.

Policisté zatím nechtějí jeho přání příliš komentovat. „Jsme připraveni na standardní ochranu, ale teď nechci spekulovat, jak tato ochrana bude vypadat. To se ukáže až po vyhlášení výsledků voleb," uvedl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel.

V případě zvolení Karla Schwarzenberga by to policisté měli jednodušší, protože ten už v současné době bodyguardy má. „Pokud by byl zvolen Miloš Zeman, museli bychom se na ochraně domluvit hned po oficiálním vyhlášení," řekl náměstek. Doplnil přitom, že pod tuto ochranu spadá i první dáma a určitému režimu podléhají i další členové rodiny.

Každopádně se zvolený kandidát dostane pod ochranu hned po svém zvolení. V jiných zemích se uchazeči musejí s ochrankou smířit ještě dříve. Například poslednímu republikánskému kandidátovi na amerického prezidenta Mittu Romneymu byli bodyguardi přiděleni hned po vyhraných primárkách.