Zdroj: Deník„K dosažení kolektivní imunity musí být i vzhledem k mutacím očkováno zhruba sedmdesát procent populace,“ tvrdí. A to je vzhledem k zájmu veřejnosti i podle dat a odpůrců v ohrožení.

Počty lidí, kteří očkování chtějí, sice narůstají, ale zdá se, že zatím pomalu. Podle posledního průzkumu, který pro ministerstvo zdravotnictví provedla agentura STEM, jich na začátku prosince minulého roku bylo pouhých devětatřicet procent. Do konce března jejich podíl v populaci vzrostl na necelých sedmdesát procent, tedy přes dvě třetiny. To je přesně na hraně kolektivní imunity. „Rozhodnutí o očkování není pro značnou část populace neměnné,“ uvedla ve zprávě o průzkumu agentura.

Žena s dvěma rouškami na zastávce MHD
Přežijí roušky a respirátory? Zájem opadá, výhody ale zůstávají

Jak mezi lidmi přiklánějícími se k vakcínám, tak mezi jejich odpůrci je totiž řada váhajících, kteří jsou ochotni svůj názor ještě změnit. „Očkování proti covidu je jedinou cestou, jak se s pandemií vypořádat,“ varoval přitom ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Velkou roli tak zřejmě budou hrát výhody, které očkování proti koronaviru nabízí. Tedy možnost cestovat nebo příklady Izraele a Spojeného království, kde se život díky očkování vrací k normálu. To nalákalo k očkování i čtyřiapadesátiletého Jakuba Zahradníka z Brna. „Chtěl jsem s ním počkat, ale rád bych v létě jel na dovolenou do Francie, a s očkováním mám naději, že se tam dostanu, větší,“ poznamenal muž.

Dlouhodobý boj

Spor o vakcíny proti covidu je pokračováním dlouhodobého sporu o očkování, který se v Česku vede. Jeho odpůrci z řad rodičů jej přitom neváhají hnát až k mezinárodním orgánům. V půlce dubna tak jejich stížnost odmítl například Evropský soud pro lidská práva s tím, že Česká republika svým rozhodnutím očkování dětí vyžadovat „prosazuje legitimní zájmy ochrany zdraví a práv ostatních lidí“.

Pálení, řezání, pocit tlaku, občas i mírné bolesti hlavy? Na vině mohou být i špatně nasazené respirátory.
Lékaři upozorňují na nový jev: Pálení očí kvůli respirátorům

Podle mnoha průzkumů se přitom zdá, že pandemie koronaviru mírně posunula obecný zájem o vakcíny směrem k jejich podpůrcům. Ještě v roce 2018 například podle studie fondu Wellcome Trust důvěřovalo v tuto ochranu proti nemocem čtyřiašedesát procent Čechů. Průzkum Všeobecné zdravotní pojišťovny z března 2017 pak zaznamenal tento postoj ještě u menšího počtu respondentů.

Podle dalšího průzkumu, který provedlo středisko CVVM, však už letos v únoru čtyři z pěti Čechů souhlasili s tím, že očkování před nebezpečnými nemocemi chrání. Podle třiasedmdesáti procent mají být některé vakcíny povinné pro všechny obyvatele. „Nadpoloviční většina souhlasí s tím, že dítě, které nemá všechna povinná očkování, by nemělo být přijato do předškolního zařízení,“ uvedlo CVVM.