Blíží se čtrnácté narozeniny vaší dcery? Pak s ní co nejdřív zajděte k lékaři. 

Od začátku dubna vám totiž očkování proti rakovině děložního čípku, za které byste jinak dali až deset tisíc korun, zaplatí pojišťovna. Týká se to ovšem jen dívek od 13 do 14 let.

„Rakovina děložního čípku je u nás trochu strašákem. Výskyt je totiž dramaticky vyšší než v západních zemích. Očkování spolu se scree-ningem by mohlo situaci zlepšit,“ říká šéf vakcinologické společnosti Roman Prymula. Nyní je u nás kolem 16 tisíc žen, které tímto typem rakoviny trpí. Čtyři sta jich každý rok zemře.

Jak je možné, že lze proti tomuto onemocnění očkovat? Způsobují jej totiž lidské papilomaviry (HPV), které se přenášejí při sexu. Právě proto je očkování určeno mladým dívkám, které se sexuálnímu životu ještě nevěnují.

Už vás tu nechci!

Nejde ovšem o jedinou novinku. Právě teď začíná platit celý balík zdravotnických zákonů, které upravují pravidla poskytování péče. Podle nich budete moci zůstat v nemocnici s dítětem, nahlédnout do své zdravotní dokumentace nebo vědět, kdo se zabývá vaší stížností na některého lékaře.
Na druhou stranu, pokud nebudete dodržovat léčebný režim, může vás lékař, slovy ministra Leoše Hegera, „vyrazit“.

Jestliže se teď ovšem vaše dítě chystá do nemocnice, připravte se na to, že bude podle rizikovosti zákroku zapotřebí podpis jednoho, nebo dokonce  obou rodičů. Formulář si můžete stáhnout už nyní, třeba na webových stránkách brněnské fakultní nemocnice.

Protože je ale kolem zákona řada nejasností, vydalo ministerstvo zdravotnictví pro lékaře návod, jak správně postupovat.
Pokud je například k nějakému výkonu třeba souhlas obou rodičů, nemusí lékař ověřovat pravost jejich podpisů. Jinými slovy se může matka třeba při rozvodu podepsat i za otce.

Šéfka Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová říká o novém zákoně: Když se rodiče neshodnou, rozhodne soud

Praha – Zákon o zdravotních službách posiluje práva pacientů. V praxi ale zkomplikuje život lékařům i rodičům, varuje šéfka společnosti dětských praktiků Hana Cabrnochová.

Ovlivní nějak nový zákon chod ordinací?
Poučení rodičů a nezletilé osoby a její názor je teď  nutno zapsat do zdravotní dokumentace. To povede k přílišnému papírování a byrokracii. Přitom to nijak neovlivní přístup k pacientům. V praxi to bude znamenat, že budeme podepisovat papíry více než léčit.

Takže budete muset vysvětlovat odběr krve tříletému dítěti?
Po konzultaci s právníky jsme se snažili situaci zjednodušit, takže by se to mělo týkat dětí od 14 let. Když se nám ale bude zdát dítě rozumově vyspělé, může být i mladší a na jeho názor musí být brán zřetel. To by se mohlo týkat  nového hrazeného očkování proti rakovině děložního čípku. Kdyby přišla třináctiletá dívka s tím, že chce vakcínu, ale rodiče nesouhlasí, museli bychom se obrátit na opatrovnický soud. 

Nově je k některým výkonům třeba souhlas rodičů. Čeho všeho se to bude týkat?
Péče, která by mohla mít závažný dopad na zdraví dítěte. Je ale problém, že formulace „by mohla“ má široký výklad. Kdyby bylo řečeno, že jde o péči, která má závažný dopad, daly by se výkony jednoduše vyjmenovat. Ale i péče, jako je nepovinné očkování, může mít v extrémním případě dopad na zdraví. Kdyby se k tomu měl vyjadřovat soud, bude souhlas obou rodičů první, co zkontroluje. Doporučujeme proto lékařům, aby souhlas u nepovinných očkování vyžadovali. Samozřejmě se ale ordinace může rozhodnout, že ho chtít nebude. Jinak třeba aplikaci injekcí lze chápat jako součást péče a souhlas vyžadovat nebudeme.

Co když se rodiče neshodnou, jeden souhlas dá a druhý ne?
Nedojde-li k dohodě, musíme do 24 hodin požádat soud o určení opatrovníka a vyřešení situace. Pochopitelně jsou rodiny, kde získat souhlas otce třeba kvůli rozvodu není možné.

Usnadní vám vůbec nový zákon v něčem život?
Snad jedině v tom, že můžeme odmítnout péči o pacienta, který by dlouhodobě nespolupracoval. V případě pediatrů jsou to  situace, které jsou ale spíše vzácné, rodiče mají právo si svobodně pro své dítě pediatra zvolit.

A rodiče? Zatím to vypadá, že jim zákon nadělá víc škody než užitku.
Jakkoliv zákonodárce chtěl, aby se práva rodičů a dětí posílila, pro ně to moc pozitivních změn nepřinese. Svobodné rozhodnutí vybrat si registrujícího lékaře je významný benefit a problém 
s komunikací jde vyřešit změnou pediatra. Teď budou muset i u vybraného lékaře stále podepisovat papíry. A pak je tady otázka poskytování informací o zdravotním stavu dítěte. Na ty má právo jen zákonný zástupce. Všichni ostatní pak potřebují jeho souhlas. Babičky a dědečkové, kteří ordinace s dětmi běžně navštěvují, budou muset mít zmocnění. Stejně tak dítě nad  15 let bez souhlasu rodiče nebudeme moci ošetřit, pokud to nebude akutní.