Protože jde o vodní ptactvo, zásah někdy nebývá jednoduchý. Na řeku je k oznámenému nálezu vyslán poříční útvar, který ptačí tělo vyloví a následně předá odchytové službě k odvozu. Pokud je nález hlášen „v aglomeraci", čímž Šuster zjevně myslel městské ulice a jejich okolí, nejprve zasahují běžné hlídky.

Čtěte také: Pražští strážníci v loňském roce řešili přes milion přestupků

Laboratorní testy jsou prováděny jen někdy

Jejich úkolem je oznámení prověřit a následně místo zajistit tak, aby se až do příjezdu odchytářů nedostaly k ptačímu tělu nezúčastněné osoby, děti nebo domácí zvířata. „Ne všechny případy skončí na pitvě," poznamenal ředitel městské policie, že laboratorní testy jsou prováděny jen někdy.

Veterináři, podle jejichž informací laboratoř potvrdila nákazu pouze u několika opeřenců nalezených ve volné přírodě, zdůrazňují, že samotný nález mrtvého ptáka o takzvané aviární influenze (jak ptačí chřipku nazývají odborníci) nevypovídá zhola nic.

Dopady ptačí chřipy musí být citelné

Příčiny smrti mohou být rozmanité – přičemž nelze přehlížet, že nynější zima byla podstatně chladnější a krutější než ta předchozí. I to dozajista mělo na úhyn vliv. Šéf strážníků Šuster nicméně nepochybuje, že právě dopady ptačí chřipky musí být citelné. Meziroční rozdíl je ve stovkách procent! „Není to běžný stav," konstatoval.