Asociace krajů a Svaz měst a obcí si na vládní nařízení, která začínají platit uprostřed roku, stěžují. Jejich rozpočty s dodatečnými výdaji nepočítají. Žádají změnu systému financování.

Odbory žádaly růst tarifů od listopadu, a to o 15 procent pro učitele a o deset procent ostatních pracovníků veřejného sektoru. Od ledna by se pak základ výdělku měl zvednout lékařům a sestrám. Odboráři požadovali také zvýšení rozpočtu vysokých škol o tři miliardy. Kabinet vše v pondělí schválil.

Ilustrační foto.
Rozpočet 2018: Jednomyslně a s 50miliardovým schodkem

„Odborové svazy oceňují vstřícný postoj vlády, která splnila svůj slib a schválila konkrétní nařízení,“ uvedl Bednář.

Ve stávkové pohotovosti bylo 14 svazů a organizací veřejného sektoru. Zapojily se odbory učitelské, úřednické, hasičské, herecké, zdravotnické, vysokoškolské, civilních zaměstnanců armády či pracovníků kulturních zařízení a zařízení na ochranu přírody. V pohotovosti dál zůstávají jen zdravotnické odbory, a to kvůli situaci v jihomoravské záchranné službě.

Alexandra Udženija
Vláda rozdává a neinvestuje, kritizuje ODS návrh rozpočtu

Podle Asociace krajů a Svazu měst a obcí vládní „předvolební dárky“ uprostřed roku, jako je zvyšování platů, působí samosprávám potíže. Krajské a obecní rozpočty totiž s přidáváním nepočítají, kvůli nařízenému zvýšení výdělků tak musí například omezit investice.

„Situaci je třeba změnit. Ve financování samospráv je třeba udělat systém a pořádek nezávislý na politické moci, zejména na volbách. V nejbližších letech budou jedny každý rok,“ uvedly svaz a asociace ve společné tiskové zprávě.

Stanislav Štech
Tři miliardy navíc pro vysoké školy budou stačit, je přesvědčen Štech

Kraje, města a obce podle podkladů k vládnímu nařízení budou muset v posledních dvou letošních měsících na růst výdělků vydat 771,5 milionu, příští rok pak 4,6 miliardy. Podle předsedy svazu Františka Lukla s těmito výdaji samosprávy nepočítaly. Svaz a asociace požadují změnu legislativy. Podle nich by měla zakotvit to, že pokud samosprávám přibydou povinnosti, dostanou na ně od státu i peníze.

Akademici odvolali původně plánované protesty

Původně plánované protesty dnes odvolali také akademici. Akce vyvolané nespokojeností s financováním vysokých škol se měly konat příští týden v rámci Týdne pro vzdělanost. Po dnešním jednání zástupců vysokých škol, vysokoškolských odborů a Akademie věd ČR to řekl předseda České konference rektorů (ČKR) Tomáš Zima. Místo protestů vysoké školy na začátku akademického roku zorganizují jiné akce, na kterých chtějí seznámit lidi se stavem současného vysokého školství. Doufají, že problematika vysokých škol bude pro budoucí vládu více důležitá.

Vláda v pondělí schválila navýšení rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun proti letošku, které akademici označovali za požadované minimum. Vysoké školy tak příští rok dostanou od státu zhruba 24 miliard korun.

Školní třída. Ilustrační foto.
Přestaňte brát žáky, kteří na maturitu nemají, žádá ministerstvo střední školy

"Chceme za to poděkovat, je to zhruba po možná více než pěti letech, kdy vláda České repuliky navýšila rozpočet vysokých škol," uvedl Zima. Tři miliardy označil jako kritickou částku pro to, aby se kvalita českého vysokého školství dále nezhoršovala. "Je to částka, kterou budeme chtít alokovat zejména do ohodnocení zaměstnanců, badatelů, učitelů a doktorandů," řekl.

Vysoké školy původně usilovaly o navýšení svého rozpočtu o 4,5 miliardy korun proti letošku, které jim na jaře přislíbila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Tolik peněz jim ale vláda dát odmítla. Akademici proto plánovali zahájit akademický rok protestním týdnem, který měl začít v Liberci a pokračovat v Praze i dalších městech po celé republice. Na 5. října byl naplánován pochod českou metropolí, kde chtěli vysokoškoláci demonstrovat svou nespokojenost. Dnes protestní akce zrušili.

Milan Chovanec
O Čapím hnízdě nic extra nevím, zopakoval Chovanec u Zemana

"Týdne pro vzdělanost chceme využít jako platformy pro komunikaci s veřejností o otázce vzdělanosti a vysokých škol," řekl Zima. Součástí zahájení školního roku bude například Noc vědců a politická debata o směřování vysokého školství. "Mezi tím se budou odehrávat tentokrát ne protestní, ale spíš happeningové akce na jednotlivých školách, které by měly oslovit širší veřejnost, o konkrétní náplni se budou rozhodovat jednolivé univerzity," vysvětlil místopředseda ČKR Mikuláš Bek.

Růst rozpočtu o tři miliardy korun by podle rektorů měl stačit na zvýšení platů akademiků v průměru o deset až 12 procent, ale nebude úplně stačit na plánovaný růst doktorandských stipendií a podporu důležitých oborů, jako jsou pedagogika a lékařství. Rozdělení peněz na různé účely bude záležet na ministerstvu školství i jednotlivých univerzitách.

Bílé Karpaty
Botanik Matějka: Urážky na adresu ekologů škodí ochraně přírody

Zástupci vysokých škol budou podle Beka připraveni uspořádat případně jiné protesty později. O rozpočtu totiž po jeho schválení současnou vládou bude rozhodovat až nová Sněmovna vzešlá z říjnových voleb. "My bychom rádi po volbách pokračovali v úsilí o to, aby se téma kvality, dostupnosti a financování vysokého školství stalo vyšší prioritou té budoucí vládní koalice, hodláme k tomu využít také (svátek) 17. listopadu," podotkl Bek.