VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odbornice: kdo chce zdravě žít, měl by přemýšlet

Bruntál – Mezi nejrizikovější potraviny patří maso, tvrdí studentka Vendula Kerpčarová z Bruntálu, studentka a odbornice na technologii potravin.

28.8.2011 22
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Miroslav Kucei

Technologii potravin se studentka věnuje na brněnské Mendelově univerzitě. To znamená, že v Bruntále vyrůstá odbornice na tuto veledůležitou problematiku. Studentka je schopna, narozdíl od některých jiných nakupujících už mezi regály prodejen schopna rozeznat, zda se jedná o zdravou či nezdravou potravinu. A nejen to.

Dvakrát sleduj, jednou kupuj

Řada lidí, zejména těch starších raději sáhne ze zvyku po levnější, nezdravé potravině. I když je zdravá potravina dražší, měli by si kupující uvědomit, že jde o jejich zdraví. „Raději sníst méně dražších, zdravých potravin, než naopak. Zdraví má člověk přece jen jedno,“ řekla Vendula Kerpčarová. Důležité je také číst etikety, z nichž se zákazník dozví, co vlastně kupuje. Na obalu každé potraviny je napsané, při jaké teplotě se má co skladovat.

Proto je nutné si údaje přečíst, i když jsou často vepsány na obal malým písmem. „Osobně byl se nebála třeba takzvaných éček. Jsou to státem schválené přídavné látky, a škodlivé rozhodně nejsou,“ uvedla Kerpčarová. Také si při nakupování ráda vybírá podle značek, zárukou jisté kvality je určitě označení výrobku logem Klasa, která je zárukou české kvality. Jedná se o kontrolované potraviny, vyrobené výhradně z českých surovin.

„Není to však pouze o tom. S potravinami je nutné zacházet správně, abychom se vyvarovali onemocnění způsobené rozmnožením nežádoucích mikroorganizmů,“ varovala Vendula Kerpčarová.

V mase číhají bakterie

Nebezpečná je například kampylobakterióza, podobná salmonelóze, která číhá na člověka třeba na obyčejném kuchyňském prkénku. Stačí na prkénku nakrájet drůbeží maso, a poté třeba zeleninu, a je zle. „Může dojít k nákaze, již provází zvracení, průjmy a křeče a hrozí zejména v letním období. Nakazit se lze z drůbežího masa nebo i z obyčejného prkénka,“ prohlásila studentka Kerpčarová. Prkénka je třeba mít v kuchyni nejméně dvě, jedno na maso a druhé na zeleninu, jinak napomáháme nákaze sami.

Také je nutné udržovat kuchyňské zařízení v naprosté čistotě. „Lepší je nechat nádobí okapat než jej utírat špinavou utěrkou,“ uvedla Kerpčarová. Sama doma nabádá rodiče, aby pravidla zdravého vaření, stravování a nakupování dodržovali. Pokud například grilujeme, maso se musí pořádně propéct, než si na něm začneme pochutnávat. Od koupě masa by nás měla v obchodě odradit už jeho barva a vzhled.

„Osobně se o zdravý způsob života snažím. Zatím mi to jde. Dám si třeba i hamburger, avšak raději vepřový, než drůbeží. Dávám přednost kečupu před tatarkou. Tak omezuji možnosti nákazy. A o zdraví, o to mi jde v první řadě,“ doplnila studentka. Tatarka je zejména v létě silně náchylná je zkažení a její kvalitou si nemůže být jistý vůbec nikdo.

Autor: Karel Janeček

28.8.2011 VSTUP DO DISKUSE 22
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Ze soboty na neděli se mění čas. Na posun jsou citliví lidé i zvířata

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík (vlevo) a první místopředseda Vít Rakušan.
AKTUALIZOVÁNO
4 5

Jeden program, jedno logo! Hnutí STAN půjde do voleb v koalici s lidovci

Ceny Thálie pro Vránovou či Kňažka. V muzikálu uspěl Vojtek

Herečka Alena Vránová převzala dnes večer v Praze za dlouhotrvajícího potlesku zaplněného hlediště české první scény prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze stála už před devíti lety, kdy přebírala prestižní pohár za výkon v inscenaci Bouřlivé jaro v Divadle Ungelt, které je už téměř 20 let jejím druhým domovem.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Návštěva interiéru: petrolejová modř

Vydejme se do bytu mladého muže, úspěšného muže, fanouška dobrého umění, fotografie a modré barvy ve všech jejích odstínech. Pojďme se podívat do bytu s petrolejovou modří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies