VYBERTE SI REGION

Odbornice: kdo chce zdravě žít, měl by přemýšlet

Bruntál – Mezi nejrizikovější potraviny patří maso, tvrdí studentka Vendula Kerpčarová z Bruntálu, studentka a odbornice na technologii potravin.

28.8.2011 22
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Miroslav Kucei

Technologii potravin se studentka věnuje na brněnské Mendelově univerzitě. To znamená, že v Bruntále vyrůstá odbornice na tuto veledůležitou problematiku. Studentka je schopna, narozdíl od některých jiných nakupujících už mezi regály prodejen schopna rozeznat, zda se jedná o zdravou či nezdravou potravinu. A nejen to.

Dvakrát sleduj, jednou kupuj

Řada lidí, zejména těch starších raději sáhne ze zvyku po levnější, nezdravé potravině. I když je zdravá potravina dražší, měli by si kupující uvědomit, že jde o jejich zdraví. „Raději sníst méně dražších, zdravých potravin, než naopak. Zdraví má člověk přece jen jedno,“ řekla Vendula Kerpčarová. Důležité je také číst etikety, z nichž se zákazník dozví, co vlastně kupuje. Na obalu každé potraviny je napsané, při jaké teplotě se má co skladovat.

Proto je nutné si údaje přečíst, i když jsou často vepsány na obal malým písmem. „Osobně byl se nebála třeba takzvaných éček. Jsou to státem schválené přídavné látky, a škodlivé rozhodně nejsou,“ uvedla Kerpčarová. Také si při nakupování ráda vybírá podle značek, zárukou jisté kvality je určitě označení výrobku logem Klasa, která je zárukou české kvality. Jedná se o kontrolované potraviny, vyrobené výhradně z českých surovin.

„Není to však pouze o tom. S potravinami je nutné zacházet správně, abychom se vyvarovali onemocnění způsobené rozmnožením nežádoucích mikroorganizmů,“ varovala Vendula Kerpčarová.

V mase číhají bakterie

Nebezpečná je například kampylobakterióza, podobná salmonelóze, která číhá na člověka třeba na obyčejném kuchyňském prkénku. Stačí na prkénku nakrájet drůbeží maso, a poté třeba zeleninu, a je zle. „Může dojít k nákaze, již provází zvracení, průjmy a křeče a hrozí zejména v letním období. Nakazit se lze z drůbežího masa nebo i z obyčejného prkénka,“ prohlásila studentka Kerpčarová. Prkénka je třeba mít v kuchyni nejméně dvě, jedno na maso a druhé na zeleninu, jinak napomáháme nákaze sami.

Také je nutné udržovat kuchyňské zařízení v naprosté čistotě. „Lepší je nechat nádobí okapat než jej utírat špinavou utěrkou,“ uvedla Kerpčarová. Sama doma nabádá rodiče, aby pravidla zdravého vaření, stravování a nakupování dodržovali. Pokud například grilujeme, maso se musí pořádně propéct, než si na něm začneme pochutnávat. Od koupě masa by nás měla v obchodě odradit už jeho barva a vzhled.

„Osobně se o zdravý způsob života snažím. Zatím mi to jde. Dám si třeba i hamburger, avšak raději vepřový, než drůbeží. Dávám přednost kečupu před tatarkou. Tak omezuji možnosti nákazy. A o zdraví, o to mi jde v první řadě,“ doplnila studentka. Tatarka je zejména v létě silně náchylná je zkažení a její kvalitou si nemůže být jistý vůbec nikdo.

Autor: Karel Janeček

28.8.2011 VSTUP DO DISKUSE 22
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Inkluze je zločin na dětech, říká Václav Klaus mladší

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Má všeobecní vzdělání budoucnost? Je inkluze krok tím správným směrem? To byla hlavní témata přednášky, kterou v Havlíčkově Brodě nedávno připravil Okrašlovací spolek Budoucnost.

Manželé ze Kdyně se snažili zachránit život mladému sportovci. Bohužel marně

Hluboká - Silák z Hluboké zemřel za jízdy na kole. Jeho otec děkuje manželům Homolkovým, kteří bojovali o jeho život.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies