VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odbornice: kdo chce zdravě žít, měl by přemýšlet

Bruntál – Mezi nejrizikovější potraviny patří maso, tvrdí studentka Vendula Kerpčarová z Bruntálu, studentka a odbornice na technologii potravin.

28.8.2011 22
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Miroslav Kucei

Technologii potravin se studentka věnuje na brněnské Mendelově univerzitě. To znamená, že v Bruntále vyrůstá odbornice na tuto veledůležitou problematiku. Studentka je schopna, narozdíl od některých jiných nakupujících už mezi regály prodejen schopna rozeznat, zda se jedná o zdravou či nezdravou potravinu. A nejen to.

Dvakrát sleduj, jednou kupuj

Řada lidí, zejména těch starších raději sáhne ze zvyku po levnější, nezdravé potravině. I když je zdravá potravina dražší, měli by si kupující uvědomit, že jde o jejich zdraví. „Raději sníst méně dražších, zdravých potravin, než naopak. Zdraví má člověk přece jen jedno,“ řekla Vendula Kerpčarová. Důležité je také číst etikety, z nichž se zákazník dozví, co vlastně kupuje. Na obalu každé potraviny je napsané, při jaké teplotě se má co skladovat.

Proto je nutné si údaje přečíst, i když jsou často vepsány na obal malým písmem. „Osobně byl se nebála třeba takzvaných éček. Jsou to státem schválené přídavné látky, a škodlivé rozhodně nejsou,“ uvedla Kerpčarová. Také si při nakupování ráda vybírá podle značek, zárukou jisté kvality je určitě označení výrobku logem Klasa, která je zárukou české kvality. Jedná se o kontrolované potraviny, vyrobené výhradně z českých surovin.

„Není to však pouze o tom. S potravinami je nutné zacházet správně, abychom se vyvarovali onemocnění způsobené rozmnožením nežádoucích mikroorganizmů,“ varovala Vendula Kerpčarová.

V mase číhají bakterie

Nebezpečná je například kampylobakterióza, podobná salmonelóze, která číhá na člověka třeba na obyčejném kuchyňském prkénku. Stačí na prkénku nakrájet drůbeží maso, a poté třeba zeleninu, a je zle. „Může dojít k nákaze, již provází zvracení, průjmy a křeče a hrozí zejména v letním období. Nakazit se lze z drůbežího masa nebo i z obyčejného prkénka,“ prohlásila studentka Kerpčarová. Prkénka je třeba mít v kuchyni nejméně dvě, jedno na maso a druhé na zeleninu, jinak napomáháme nákaze sami.

Také je nutné udržovat kuchyňské zařízení v naprosté čistotě. „Lepší je nechat nádobí okapat než jej utírat špinavou utěrkou,“ uvedla Kerpčarová. Sama doma nabádá rodiče, aby pravidla zdravého vaření, stravování a nakupování dodržovali. Pokud například grilujeme, maso se musí pořádně propéct, než si na něm začneme pochutnávat. Od koupě masa by nás měla v obchodě odradit už jeho barva a vzhled.

„Osobně se o zdravý způsob života snažím. Zatím mi to jde. Dám si třeba i hamburger, avšak raději vepřový, než drůbeží. Dávám přednost kečupu před tatarkou. Tak omezuji možnosti nákazy. A o zdraví, o to mi jde v první řadě,“ doplnila studentka. Tatarka je zejména v létě silně náchylná je zkažení a její kvalitou si nemůže být jistý vůbec nikdo.

Autor: Karel Janeček

28.8.2011 VSTUP DO DISKUSE 22
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejčastějšími riziky pro zaměstnance na evropských pracovištích jsou stres a problémy pohybového aparátu, zejména zad a rukou.
10

Odškodné za bolavá záda? Zničí nás to, tvrdí o návrhu firmy

Maria Šarapovová na exhibici v Las Vegas.
14

Pohledem Vojtěcha Žižky: O Máše a pokrytectví

Kde je farmářský trh s kvalitním jídlem? To si lidé musí povědět mezi sebou

Kus nebo třeba jen kousek vlastního pozemku? V Praze to má málokdo. Ani s dostatkem času nebo i chuti hrabat se v hlíně to občas není růžové. Právě v metropoli se tak staly fenoménem farmářské trhy.

Vakcíny proti tetanu docházejí. Lékaři při přeočkování upřednostňují starší děti

V dětské ambulanci v Kunštátě na Blanensku předminulý týden vypotřebovali poslední Boostrix Polio. Vakcínu, kterou povinně přeočkovávají deseti až jedenáctileté děti proti záškrtu, tetanu, černému kašli a dětské obrně. A několik měsíců ji ani nedoobjednají. Dodavatel oznámil přerušení výroby. „Potřebujeme obnovu dodávek hned, začínáme mít nenaočkované děti," přiblížila tamní lékařka Marie Neníčková.

Kejval podepsal přihlášku na OH do Pchjongčchangu. Úspěch popřál i Zeman

Povinná formalita je splněna. Přesně 289 dnů před zahájením zimních olympijských her v Pchjongčchangu podepsali prezident Miloš Zeman a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval oficiální přihlášku českého týmu. Ta i podpis k průvodnímu dopisu, který obdrží šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, jsou podmínkou k účasti sportovců v Jižní Koreji.

Seznam významných dnů se zřejmě rozšíří. O dva týkající se světové války

Nově by měl být 18. červen Dnem hrdinů druhého odboje, kteří se postavili nacismu. Druhý má připomenout vyhlazení takzvaného terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince v noci na 9. března 1944. Doplnění zákona o státních svátcích dnes schválila Sněmovna už v prvním kole projednávání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies