Jeho protikandidát a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg byl pro odboráře jako člen pravicové vlády nepřijatelný. Podle dostupných informací bude Zeman v Praze pracovat do pátku, poté zase odjede odpočívat na Vysočinu, kde by měl strávit celý příští týden.

Zeman tento týden úřaduje ve své kanceláři v pražské Loretánské ulici. Do sídla na dohled od Hradu dorazil zhruba o půl dvanácté. Zavadil přišel asi v poledne. Před jednáním nebyl příliš sdílný.

Odbory významně vystupují proti vládním reformám. Odmítly proto Schwarzenbergovu kandidaturu na Pražský hrad. Ministr zahraničí a předseda TOP 09 má podle nich „lví podíl" na reformách, proti kterým odboráři zorganizovali početné demonstrace. Zeman se naopak přihlásil k vizi odborů, v níž popsaly svá opatření, která by podle nich ekonomickou situaci a život v Česku zlepšila. Zavadil již dříve prohlásil, že Zeman je pro odborové organizace lepším partnerem do budoucna.

Zeman začal v Praze úřadovat v druhé polovině minulého týdne. Předtím po volbách odpočíval na Vysočině. V pátek přijal ve své kanceláři například ředitele prezidentské kanceláře Jiřího Weigla či lobbistu Miroslava Janstu. V pondělí za ním přišli kupříkladu místopředsedové sociální demokracie Zdeněk Škromach a Marie Benešová.

Setkání s Klausem

Hlavní schůzky ale na Zemana teprve čekají. Odpoledne navštíví na Hradě současného prezidenta Václava Klause. V podvečer pak ve svém sídle přijme předsedu vlády Petra Nečase (ODS).

Ve středu a ve čtvrtek se Zeman sejde s lídry některých sněmovních stran. Přijme zástupce ČSSD, TOP 09 či Věcí veřejných. Předseda levicové NS-LEV 21 Jiří Paroubek dnes ve Sněmovně uvedl, že pozvánku od Zemana neobdržel.

Budoucí prezident se odmítá sejít se zástupci strany LIDEM, která je součástí vládní koalice. Vadí mu, že její členové byli do Sněmovny zvoleni v „dresu" VV.

Podle dostupných informací bude Zeman v Praze úřadovat do pátku, poté zase odjede odpočívat na Vysočinu. Ve svém oblíbeném kraji by měl strávit celý příští týden.