Novinářům to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. První protest proti vládě chystají odboráři na sobotu 21. května. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) dnešní postup odborů narušuje sociální dialog. Další ministři ho považují za politický.

„Dnes už opravdu ten pomyslný pohár trpělivosti přetekl, a proto jsme se rozhodli dnešním dnem přerušit jednání tripartity a požádat premiéra o svolání mimořádného předsednictva tripartity k nalezení způsobu komunikace,“ řekl předák odborového svazu KOVO Josef Středula. Premiér Petr Nečas (ODS) se z jednání tripartity omluvil. Byl na Hradě, kde prezident jmenoval nové ministry. K možnému svolání předsednictva tripartity se zatím nevyjádřil.

Podle Zavadila odboráři předložili vládě mnoho připomínek i vlastní návrh důchodové reformy, ale kabinet k nim nepřihlédl. Uvedl, že odborové centrály dál zvažují i stávku. Zatím jako jednu z prvních akcí plánují demonstraci na 21. května, a to na „památném místě“.

ASO nevylučuje dopravní blokádu Prahy

Jednání tripartity opustila i Asociace samostatných odborů (ASO), po ČMKOS druhá největší odborová centrála v zemi. Její šéf Bohumír Dufek řekl, že obě centrály postupují společně. Nevyloučil ale, že by asociace mohla uspořádat vlastní protestní akce. Zmínil se například o dopravní blokádě, která by se mohla týkat Prahy. Členem ASO jsou i silné železničářské odbory, jejichž stávka v minulosti Česko už ochromila. „Čeští občané nejsou tak radikální jako Francouzi, bude stačit větší nátlak. Nechceme destabilizovat společnost,“ řekl Dufek. Je přesvědčen o tom, že na straně odborů je většina obyvatel země.

Odbory si stěžují na to, že vláda jim předkládá k projednání návrhy, na nichž už se sama dohodla a schválila je, a že na podobě reformních záměrů se s nimi nesnaží shodnout. Podle ministra Drábka se ale uskutečnila mnohá jednání v pracovních skupinách tripartity, kde byli zástupci vlády, zaměstnavatelů i odborů. „To, že strana odborů odešla z jednání tripartity, považuji za závažné jednání, které narušuje sociální dialog,“ uvedl Drábek. Zdůraznil, že vláda přípravu svých reforem nezastaví. S odbory chce podle ministra práce kabinet ale dál jednat.

Podle ministrů mají odbory politické cíle

Někteří ministři označili postup odborářů za politický krok, což předáky urazilo. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) jednání předáků ukazuje na to, že mají politické ambice a cíle. „Z toho pro mě plyne riziko, že odbory se stávají spíše politickou stranou než zastánci zájmů zaměstnanců,“ řekl Kocourek.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poukazoval zas na to, že i když dnešní jednání tripartity začalo v 9:00 a mělo trvat celý den, odboráři už ve středu večer svolali na dnešek na 10:00 svou tiskovou konferenci. „Rozhodnutí, že se tak zachovají (opustí tripartitu), učinili už včera večer bez ohledu na začátek dnešní diskuse. Zda tento postoj konzultovali či nekonzultovali s opozicí, to já samozřejmě nevím. Nicméně že je to postoj spíš politický než postoj partnera v sociálním dialogu, je prostě holý fakt,“ řekl Kalousek.

Odboráře dnes podpořil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj vláda prosazuje reformy bez snahy je vysvětlit a získat pro ně širší podporu, nejedná prý nejen s odbory, ale ani s opozicí a s „kriticky naladěnými“ odborníky. „ČSSD rozumí kritickému postoji odborů k vládní politice a jednoznačně podpoří protestní akce organizované odbory či občanskými iniciativami, které budou zaměřené na odmítnutí nespravedlivých reforem,“ sdělil Sobotka.