Stávku vyhlásilo odborové sdružení minulý týden, neuvedlo ale kdy a v jakém rozsahu by se měla konat. Konkrétní datum konání protestu chtějí odbory oznámit s třídenním předstihem.

"Je zásadní nespokojenost s tím, jak se naplňují politické sliby o zásadním navýšení mezd. V podstatě k navýšení mezd nedochází, dochází jen k vyplácení odměn za čekání mezi spoji," řekl Pomajbík. Některé kraje k nařízení vlády přistoupily tak, že chtějí připlácet jen do výše 16 400 korun hrubého, což je krok zpět, dodal.

Ze čtveřice nejproblematičtějších krajů podle odborů nyní vypadla Vysočina, kde jsou jednání o navýšení mezd na dobré cestě, opačně se situace vyvíjí v Pardubickém a v Jihomoravském kraji, doplnil Pomajbík.

Čtěte také: Stávka řidičů autobusů? Do měsíce. Nabízené peníze nestačí, vzkázali odboráři

Vláda stanovila minimální zvýšení mezd na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí.

Řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestují od října 2015. Podle nové podoby zákona o veřejných zakázkách by soutěže na zajištění veřejné dopravy měly zohledňovat i jiná kritéria než cenu a stanovovat například nejnižší mzdu pro šoféry autobusů.