Podle oslovených radních bude odměna skutečně vysoká. Přesto se někteří z nich připravují hodnocení ředitele napadnout a do budoucna změnit.

Čtěte také: Muž, který bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, raději jsem skončil

„Kritéria totiž nejsou nastavena správně," vysvětluje Adam Vojtěch, který ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny usedl za vládu. Šéf pojišťovny se totiž podle něj hodnotí měřítky, která doopravdy nemůže ovlivnit. Zkoumá se například to, nakolik splnil zdravotně-pojistný plán.

„Nerozumím tomu, proč jsou pravidla nastavena právě takto. Ředitel pojišťovny nemá na zdravotně-pojistný plán skoro žádný vliv. Na ten působí spíš ekonomická kondice státu a nastavení úhradové vyhlášky," přibližuje své výhrady Vojtěch.

Pokud ekonomika státu šlape, jsou podle něj příjmy z pojistného vyšší a pojišťovně se daří i bez většího úsilí manažerů. A naopak. Výběr kritérií se proto bude snažit pro příští rok změnit.

Kritici: Stačí plat

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny bude odměnu pro Kabátka schvalovat už poněkolikáté. Rekordní prémie si ředitel připsal loni, kdy dostal zhruba 1,2 milionu korun hrubého. Odměnu mu tehdy potvrdila naprostá většina ze třicetičlenné správní rady, podle které prožil Kabátek vůbec svůj nejlepší rok ve funkci. Zdrželi se jen zástupci za hnutí ANO a komunisté byli proti.

„Opakovaně jsme nehlasovali, protože se domníváme, že je plat ředitele dostatečně vysoký," vysvětlila tehdy bojkot hlasování členka správní rady a komunistická poslankyně Soňa Marková.

Mluvčí pojišťovny Vlastimil Sršeň pak uvedl, že Kabátek poskytl část své odměny nadačnímu fondu Krtek, který se věnuje podpoře onkologicky nemocných dětí.

Nepřehlédněte: Premiér Sobotka zamířil ze summitu do nemocnice. Program ale nemění