Novinářům to na tiskové konferenci řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podle ministerstva školství podmínky pro omlouvání dětí stanovuje školní řád každé školky. Ze zákona pak vyplývá, že ředitel školky může požadovat omluvenku dítěte a rodič ji musí předložit do tří dnů od jeho výzvy, sdělilo tiskové oddělení úřadu.

Do školek musí být nově zapsány všechny děti, kterým bude nejpozději 31. srpna pět let. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija uvedla, že tento "socialistický přístup" ve školství přinesl problémy a byrokracii pro školku i rodiče. "Jestliže dosud se mohlo dítě omluvit po SMS nebo telefonem, tak v některých školkách dnes musejí rodiče omlouvat své dítě 14 dní předem na formuláři," řekla.

Na místě obou budov se pravidelně každý rok rozsvítí světla
Uplynulo 16 let od nejhoršího teroristického útoku v historii USA

Stanjura vyzval Štecha, aby situaci vyřešil ještě před volbami metodickým pokynem. "Aby byl režim předškoláků stejný jako u mladších dětí, které navštěvují mateřské školy, zejména v režimu omluvenek. Aby rodiče a školky mohli postupovat stejně jako dosud," řekl. Některé školky si podle něj nyní samy vykládají zákon tak, že vyžadují povinnosti, které ani neobsahuje.

Podle ministerstva podmínky docházky určuje školní řád každé školky. Měl by stanovit, do kdy a jakým způsobem musí rodič dítě omluvit. Ředitel školky může rozhodnout, zda stačí omluvenka telefonicky, e-mailem, v SMS, vyplněním formuláře na webu či písemně. Ze školského zákona plyne, že ředitel musí řádnou omluvenku dítěte ve školce přijmout. Podle vyhlášky musí školní řád také stanovit, že se předškoláci účastní aktivit ve školce dopoledne čtyři hodiny, tento čas může začít mezi 7:00 a 9:00.

Ilustrační foto.
V Česku přibývá lidí, kteří v závěti část majetku dávají na charitu

Udženija kritizovala povinný poslední ročník. "Školky hlásí stovky dětí, které se nepřihlásily," řekla. Lidé, kteří posílali děti do školy doteď, je podle ní posílají i nadále, jen s větší byrokracií a stresem. Naopak rodiče, kteří děti do školky i nadále neposílají, většinou úřady ani nedohledají. "Pokud ano, dají jim pokutu, na kterou většinou nebudou mít," dodala.

Povinný poslední rok předškolního vzdělávání se sice týká všech pětiletých dětí, jejich rodiče ale mohou zvolit i formu individuálního vzdělávání, při které dítě do školy nechodí. Musí ho pak ovšem přivést na přezkoušení.