Předseda ODS Petr Fiala dnes ustoupil od kandidatury do čela Sněmovny, jeho protikandidát Radek Vondráček (ANO) totiž podle něj získal takovou podporu, že další úsilí o funkci by bylo bezpředmětné.

Pražský hrad.
Vnitro vystavilo stopku 11 uchazečům o Hrad. Do voleb půjde devět kandidátů

Čtveřice stran zdůvodnila svůj postup mimo jiné tím, že ANO jako vítěz voleb při jednání s ostatními stranami postupuje netransparentně a matoucím způsobem. Blok má ve dvousetčlenné Sněmovně 48 mandátů, zastupuje tak přes 27 procent voličů a 1,4 milionu hlasů, zdůraznil Fiala. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který chystá menšinovou vládu, odmítl, že by ANO partnery dezinformovalo. Blok vnímá jako projev toho, že se tradiční systém stran, proti kterému se hnutí ANO dlouhodobě vymezuje, brání a jen tak se nevzdá. Blok podle něj ve Sněmovně boří dohody a nyní navíc lže.

Blok chce dva místopředsedy Sněmovny a předsedat mimo jiné bezpečnostnímu či hospodářskému výboru. Oba výbory ale již zástupci ANO slíbili hnutí Svoboda a přímá demokracie. Šéf SPD Tomio Okamura dnes i kvůli tomu návrhy bloku ostře kritizoval. Opakovaně ho označil za skupinu pod vedením TOP 09 Miroslava Kalouska. Kalousek se proti takovému tvrzení ohradil, s myšlenkou podle něj přišel šéf poslanců STAN Jan Farský a přirozeným lídrem a autorem návrhu je Fiala.

Hnutí STAN. V popředí zleva Petr Gazdík, Jan farský, Vít Rakušan.
STAN jde proti Vondráčkovi. Do čela Sněmovny ho nepodpoří, KSČM ano

Za Kalouskův projekt označil blok také Faltýnek. S demokracií podle něj skupina nemá nic společného, když požaduje řešení, které neodráží výsledky voleb. Skupině nabídl vedení šesti výborů, o které si podle něj strany říkaly, když ještě vyjednávaly samostatně. Podle poměrného systému by přitom na blok vycházely pouze čtyři předsedové výborů, řekl novinářům Faltýnek.

Sociální demokrati se k bloku nepřipojí. Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec napsal, že nabídku "s díky odmítne". Ani Piráti se na projektu nebudou podílet, protože účast byla podle šéfa strany Ivana Bartoše podmíněna odmítnutím kandidatury Vondráčka do čela Sněmovny. Piráti už se shodli, že kandidáta ANO podpoří.

Andrej Babiš.
Babiš považuje opoziční blok za obranu systému tradičních stran

Fiala, který chtěl kandidovat do čela Sněmovny, nyní takový krok považuje za bezpředmětný vzhledem k tomu, že KSČM, SPD i Piráti se rozhodli podpořit kandidáta hnutí ANO. "Já nebudu asistovat něčemu, co bylo rozhodnuto mezi těmito subjekty. Nikdy jsem svou kandidaturu nechápal jako boj o funkci, ale jako pojistku parlamentní demokracie," řekl Fiala.

Sněmovní volební komise dnes zvolila do svého čela Martina Kolovratníka z hnutí ANO, který byl jediným kandidátem. Komise bude především zajišťovat volby při ustavující schůzi. Schůze začne v pondělí a potrvá nejméně tři dny. Předsedu dolní komory budou poslanci volit pravděpodobně ve středu, místopředsedy ve čtvrtek, nebo v pátek.

Ve Sněmovně dnes také pokračovala série dvoustranných jednání stran. SPD slíbila Pirátům podporu v návrhu, aby vedli výbory pro veřejnou správu a pro životní prostředí. Stejný příslib dostali Piráti od ANO.