Fiala novinářům řekl, že spolupráce ODS pomůže ve volbách, ale diskuse se zástupci Soukromníků také může obohatit o další zkušenosti program, který nyní ODS dotváří a představí v polovině dubna. "ODS se za živnostníky, za střední a malé podnikatele dlouhodobě staví," uvedl Fiala. V programech obou stran vidí hodně společného, takže dnešní rozhodnutí považuje za logický krok.

Přečtěte si: Čistky v Turecku pokračují. Policie zatkla opoziční poslankyni

Strany budou v předvolební kampani vystupovat pod názvem ODS s podporou Soukromníků, uvedla ODS v tiskové zprávě. Podle předsedy Soukromníků Petra Bajera je dohoda výsledkem zhruba čtvrt roku trvajících jednání. "Jsem rád, že jsme se k tomuto kroku dopracovali a dali veřejnosti jasné stanovisko, co a jak chceme dělat," řekl. Strany chtějí podle předsedů pomáhat aktivním a pracovitým lidem a snižovat byrokratickou zátěž.

Strana soukromníků získala v posledním sněmovních volbách v roce 2013 0,26 procenta hlasů, v dolní komoře Parlamentu proto nemá zástupce. ODS má díky zisku 7,72 procenta hlasů ve Sněmovně 16 členů strany.

Čtěte také: Dejte si pozor na ruské sexuální pasti, varoval vojáky v Pobaltí šéf rozvědky