Druhé čtení předlohy, v němž se pozměňovací návrhy podávají, se uskuteční patrně dnes.

Poslanci ODS budou před závěrečným schvalováním zákona vybírat, jaké změny v daňovém balíčku podpoří. Revoltující poslanci i vedení klubu naznačili, že ze svých návrhů mohou částečně ustoupit a „poskládat" konečnou podobu balíčku z částí předložených pozměňovacích návrhů.

Nečas už v úterý představil svůj kompromis k balíčku, který pro příští rok zvyšuje jen spodní sazbu DPH ze 14 na 15 procent, základní dvacetiprocentní sazbu by ponechal na nynější úrovni. Sedmiprocentní přirážka k dani pro lidi s příjmem zhruba nad 100.000 měsíčně by platila jen pro příští rok. Pozměňovací návrh, který obsahuje Nečasův kompromis, připravil předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS).

Rebelové odmítají zvýšení i pro vysokopříjmové skupiny

Šestice nespokojených poslanců navrhuje, aby se sazby DPH ani daň pro vysokopříjmové skupiny nezvyšovaly vůbec. Chtějí také z balíčku vypustit omezení výdajových paušálů pro živnostníky. Zákon by podle nich také neměl v letech 2013 až 2015 rušit základní slevu na dani z příjmů fyzických osob pro důchodce.

„Stejně jako ten pozměňovací návrh pan předseda Nečas, potažmo Suchánek, načítají bez dohody, tak my načítáme bez dohody návrh kompromisní, který jsme připravili my," řekl novinářům poslanec Petr Tluchoř. „Bude před třetím čtením ještě probíhat debata, různá jednání a já pevně věřím, že shodu najdeme. Opakovaně jsme říkali, že v situaci zvyšování daní by pro nás byl velký problém pro ten návrh hlasovat," odpověděl na dotaz, zda bez schválení svého pozměňovacího návrhu šestice rebelů „potopí" celý balíček, a tím i vládu, která s ním spojila důvěru.

Tluchoř i další z poslanců, kteří původní znění balíčku odmítli, dnes zdůrazňovali, že věří v dohodu celého klubu na řešení, které nebude zvyšovat daně. V neoficiálním vyjádření revoltující poslanci dali najevo, že by výsledný kompromis mohl spočívat v tom, že prosadí jen část svého pozměňovacího návrhu, například v otázce DPH.

„Já budu usilovat o to, aby klub podpořil stanovisko všemi svými hlasy," odpověděl Stanjura na dotaz ČTK, zda by vedení strany mohlo nakonec přistoupit na návrh Tluchoře a dalších rebelů. Klíčová podle něj bude dohoda před třetím čtením zákona. Teprve až bude mít ODS jednotné stanovisko, chce jednat s koaličními partnery.

Rozpočet