Nejsilnější vládní strana na začátku příštího roku předloží návrh zákona, který znemožní pravomocně odsouzeným poslancům a senátorům pobírat plat po dobu výkonu trestu odnětí svobody. Na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu ODS to řekl jeho předseda Marek Benda.

Občanští demokraté Pekárka vyzvali, aby se vzdal mandátu, protože pokládají za nemožné, aby pravomocně odsouzený člověk vykonával činnost poslance," řekl Benda. ODS podle něj nemá možnost, jak Pekárka donutit k tomu, aby se mandátu poslance vzdal. Může na odsouzeného poslance pouze apelovat.

„Současně jsme se usnesli na tom, že předložíme na začátku příštího roku návrh zákona, který by stanovil, že po dobu výkonu trestu odnětí svobody za úmyslný trestný čin poslanci a případně senátorovi neběží plat," dodal Benda.

Návrh zákona občanští demokraté předloží na únorové schůzi Sněmovny. Projednán by měl být ve zrychleném čtení. „V půlce února by Poslanecká sněmovna s tímto návrhem mohla být hotova," řekl Benda. ODS nemá pro svou legislativní iniciativu zatím předjednanou podporu dalších parlamentních stran. Benda však předpokládá, že ostatní strany návrh zákona vzhledem k náladě ve Sněmovně podpoří.

Pozastavení platu se podle předsedy poslanců ODS nebude týkat vazebně stíhaných zákonodárců. „Ale v případech, kde došlo k odsouzení, osoba sedí ve vězení, abych to řekl natvrdo, nemá nárok na to, aby pobírala plat," uvedl Benda.

Pekárek byl pravomocně odsouzen za korupci k pětiletému trestu odnětí svobody. Podle soudu si jako místostarosta Kolína řekl o milionový úplatek. Dnes oznámil, že se zatím mandátu nevzdá. Proti rozhodnutí soudu chce podniknout právní kroky. „Stále více věc vnímám, jako že jsem měl být odsouzen za každou cenu. Stal jsem se obětí soudního systému," řekl serveru IHNED.cz.

Pekárek pozastavil své členství v ODS. Podle šéfa kolínského sdružení ODS Martina Smetany Pekárek již v podstatě není členem strany. Další představitelé středočeské ODS to ale tak jednoznačně nevidí. Představitelé středočeské ODS podobně jako ostatní politici považují za nepřijatelné, aby Pekárek, který pomohl koalici prosadit daňový balíček, církevní restituce nebo zavedení reformního druhého důchodového pilíře od příštího roku, dál zůstal poslancem.