Přesně před čtyřmi roky 24. ledna 2013 vydal Krajský soud v Ostravě zatykač na exposlance Petra Wolfa (56 let) z Ostravy. Ten byl pravomocně odsouzen k šesti rokům žaláře za dotační podvod.

Wolf se dosud úspěšně vyhýbá nástupu do vězení. Kde se nyní nachází, není jasné. V průběhu uplynulých měsíců a let se objevilo hned několik spekulací a údajných stop, politik ale nadále uniká. Policisté věnují pátrání mimořádnou pozornost, vše pravidelně konzultují i s krajským soudem.

Do pátrání se kromě policistů z Moravskoslezského kraje zapojili i detektivové z pověstného týmu Lovci lebek. Jeho příslušníkům se již podařilo najít a do České republiky dopravit řadu lidí ukrývajících se na různých místech světa. Kriminalisté se mimo jiné zaměřili na státy, na které má Wolf různé vazby.

„Nebudu specifikovat, o jaké země se jedná. Můžu jen potvrdit, že se šetření ubírá i tímto směrem," řekl Deníku Miroslav Mucha, soudce, který Wolfa odsoudil a poté na něj vydal zatykač.

Mohlo by vás zajímat: Ostravská ČSSD páchá harakiri. Uvnitř strany zuří mocenský boj

ŽEBŘÍČEK

Exposlanec se pomalu posouvá na top místa v žebříčku dlouhodobě hledaných osob. Paradoxně, kdyby nastoupil do vězení, mohl být po odpykání části trestu podmíněně propuštěn na svobodu. Po dopadení, které je podle zasvěcených pouze otázka času, o tuto možnost zřejmě přijde. Navíc mu hrozí další stíhání za nenastoupení do vězení. Wolf byl odsouzen za zneužití jedenáctimilionové státní dotace z ministerstva životního prostředí.

Krajský soud v Ostravě mu v lednu 2012 vyměřil pět let vězení. Vrchní soud v Olomouci v říjnu téhož roku trest zpřísnil o jeden rok. Kromě toho exposlanci uložil pětimilionovou pokutu. Spolu s Wolfem byla k podmíněnému tříletému trestu a milionové pokutě odsouzena i jeho manželka Hana. Wolf soudní proces označil za politický, což soudci důrazně odmítli.

„Po celém provedeném dokazování zastáváme jednoznačné stanovisko, že se o žádný politický proces nejedná. Šlo o zcela běžný kriminální delikt," uvedl při vyhlášení verdiktu předseda senátu Krajského soudu v Ostravě Miroslav Mucha.

JAKO HERIČ?

Policisté věří, že dříve či později Wolf udělá chybu. Postupem času může být méně obezřetný, své by mohl udělat i falešný pocit bezpečí a nepolapitelnosti. Na to například doplatil i ostravský hacker Lumír Herič, kterého vloni v květnu po osmiletém pátrání zadrželi Lovci lebek.

Stalo se tak v domě jeho rodičů v Ostravě-Svinově, kde se schovával v zabarikádovaném úkrytu. Herič byl v nepřítomnosti odsouzen k šesti rokům za útok na bankovní účty.

Přečtěte si také: Kauza Wolf: Lovci lebek jdou po něm jako ohaři

JAK ŠEL ČAS LEDEN 2012 - Krajský soud v Ostravě uznal Petra Wolfa vinným z trestného činu dotačního podvodu. Poslal jej na pět let za mříže a uložil mu milionovou pokutu. Jeho manželce vyměřil dvouletý podmíněný trest a pokutu dvě stě tisíc.
ŘÍJEN 2012 - Vrchní soud v Olomouci Petru Wolfovi v rámci odvolacího řízení trest zpřísnil na šest let vězení, zvýšil také pokutu na pět milionů. Přísnější trest dostala i jeho manželka. Tříletou podmínku a milionovou pokutu.
LEDEN 2013 - manželé Wolfovi začali splácet peněžité tresty. Soud jim povolil formu deseti splátek. Wolf uhradil půl milionu korun, jeho manželka 100 tisíc korun. Obě částky šly z jednoho konta.
LEDEN 2013 - Krajský soud v Ostravě vydal na Petra Wolfa příkaz k dodání do výkonu trestu.
ÚNOR 2013 - Krajský soud v Ostravě vydal na Wolfa evropský zatykač.
DUBEN 2013 - Krajský soud v Ostravě vydal na Petra Wolfa mezinárodní zatykač.
ZÁŘÍ 2013 - Nejvyšší soud odmítl Wolfovo dovolání.
ŘÍJEN 2013 - Petr a Hana Wolfovi uhradili poslední splátku.
SRPEN 2014 - Ústavní soud odmítl Wolfovu stížnost.
LEDEN 2015 - Petr Wolf žádá o milost, ta byla zamítnuta.

Mohlo by vás zajímat: Exposlanec Wolf už mohl být na svobodě. Místo toho vede život psance

Kdo je Petr Wolf? Exposlanec Petr Wolf se do povědomí veřejnosti dostal v červnu 2008, kdy opustil poslanecký klub ČSSD a poté odešel i ze strany. Důvodem měly být údajné nedemokratické praktiky ve vedení ČSSD. O několik dnů později Wolf oznámil, že jej tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek během prezidentských voleb v únoru 2008 vydíral. Prý mu vyhrožoval, že pokud nepodpoří kandidáta Jana Švejnara, zveřejní závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, který měl odhalit nedostatky ve Wolfově firmě. Zhruba o měsíc později se někdo vloupal do Wolfovy poslanecké kanceláře v Ostravě. Zmizel notebook a další věci. Pachatele se nepodařilo dopadnout a policie případ odložila.