Babiš před tím s odvoláním na kuloáry uvedl, že pokud by ho prezident Miloš Zeman na premiérův návrh odvolal, dostane také návrh na odvolání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), se kterým měl prezident spory.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Andrej Babiš: Sobotka chce dovládnout bez nás

"Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš teď zaplňuje veřejný prostor různými spekulacemi, které nemají žádný odraz v realitě," řekl Sobotka na summitu EU v Bruselu na otázku, zda chystá Hermanovo odvolání. Cílem spekulací je podle předsedy vlády odvést pozornost od podstaty problému. "Podstata problému se jmenuje korunové dluhopisy, podstata problému se jmenuje podezření vůči ministrovi financí, že v minulosti se jeho firmy podílely na operacích, které mohly krátit daně pro státní rozpočet," dodal premiér.

O tom, jestli Herman bude nebo nebude ve vládě, se podle Sobotky vůbec žádná debata nikde nevede. "Klíčová otázka je, jestli můžeme mít ministra financí, který je vážně podezírán z toho, že v opakovaných případech neplatil daně, že se dopouštěl jednání, které bylo za hranou etiky," podotkl premiér.

Sobotka ve čtvrtek uvedl, že Babiš dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na velké množství otázek. Novinářům řekl, že své rozhodnutí ohledně Babišova pokračování ve vládě založí na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany. Ministry na premiérův návrh odvolává prezident, Babiš má na středu se Zemanem domluvenou schůzku.

Předseda ODS Petr Fiala (uprostřed) vyzval na stranické nominační konferenci v Jihlavě premiéra Bohuslava Sobotku k tomu, aby ve věci podezřelého financování a daňových úniků ministra financí Andreje Babiše neodkladně jednal.
Fiala o kauze Babiš: Vyzýváme Sobotku, aby jednal. Čas má do pondělí

Herman za Sobotku?

O možnosti, že by Hermanovo odvolání Sobotka nabídl Zemanovi výměnou za prezidentův souhlas s odvoláním Babiše, mluvil ministr financí v rozhovoru pro server Týden.cz a dnešní vydání deníku Právo. "Z médií jsem se dozvěděl, že prý mé odvolání má být ́odměnou ́ panu prezidentovi za odvolání A. Babiše. Díky za skvělou předvolební kampaň," komentoval to Herman na twitteru.

Vedle Sobotky vyzvala Babiše k vysvětlení některých okolnosti jeho podnikání také Sněmovna, Babiš dopis s odpovědí doručil do dolní komory v pátek. Očekává, že korespondence, ve které podle svého názoru všechny pochybnosti kolem jednokorunových dluhopisů či svých majetkových poměrů vysvětlil, Sobotkovi stačit nebude. Sobotka dnes zopakoval, že se k dopisu i celé situaci vyjádří příští týden.

Pravicová opozice už obsah dopisu označila za nedostačující. Šéf ODS Petr Fiala dnes uvedl, že jeho strana ohledně nejasností týkajících se Babiše navrhne v úterý vlastní postup, pokud Sobotka k situaci do pondělí neoznámí nějaké své rozhodnutí.

Sobotka už dřív odmítl, že by ČSSD usilovala o rozbití vlády. Babiš předtím prohlásil, že by kabinet měl dokončit mandát, protože je úspěšný. Oba představitelé kabinetu se nicméně vzájemně obvinili z toho, že pověst vlády kazí.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
Babiš vrací úder, píše poslancům. Bude jim to stačit?