„Je třeba oznamovatele více chránit před odvetou či mstou a posílit právní postavení těch, kteří ve veřejném zájmu upozorní na nezákonné nebo korupční jednání," řekl Deníku ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka.

Nový zákon by měl řešit výpadek příjmů oznamovatele a jeho nemajetkovou újmu. Počítá i se zavedením nových přestupků či přenesením důkazního břemene na zaměstnavatele při soudních sporech.

Čtěte také: Kontroly kotlů už začaly. Za úředníky se vydávají i zloději

Vládní návrh zákona odmítá Českomoravská konfederace odborových svazů a Svaz průmyslu a dopravy. Obě organizace tvrdí, že stávající právní úprava je dostačující a není třeba nic měnit. S tím nesouhlasí Lenka Franková z organizace Oživení, která se na přípravě zákona podílela jako členka poradní komise ministra pro legislativu.

„Oznamovatelé často končí bez práce a jsou odkázáni na soudy, které trvají neúměrně dlouho a člověka finančně, psychicky i fyzicky vyčerpávají. Žádný ze známých případů neskončil rychlou nápravou. Je s podivem, že si není těchto rizik vědoma právě odborová organizace - buď je za tím záměr, nebo nedbalost. U svazu průmyslu mě odmítavý postoj nijak nepřekvapuje," vysvětlila Lenka Franková.

Přečtěte si: Nákupy za miliardy? Špitály pořizují léky bez soutěže a bez smluv

Ani poradní komise však vládní návrh nepodpořila - i když z opačných důvodů, než odboráři, průmyslníci a dopravci. „Oproti současnému stavu se v zásadě nic nemění. Je posílena pouze procesní ochrana oznamovatele, která spočívá ve sdílení důkazního břemene. Lepší postavení navíc přichází pozdě – až ve chvíli, kdy se zaměstnanec brání proti postihu soudní cestou. Zcela chybí aktivní ochrana, která by oznamovatele bránila před případnou odvetou dříve, než k ní vůbec dojde," uvedla Franková.

Za nedostatečnou a neúčinnou označilo vládní úpravu také ministerstvo financí. Andrej Babiš dokonce připravil vlastní variantu zákona formou poslaneckého návrhu.

Hrdina, nebo udavač?

Vláda doufá, že lepší ochrana oznamovatelů oslabí společenské předsudky. „Nemá to nic společného s udavačstvím. Vůči projevům korupce a protiprávního jednání na pracovišti by zaměstnanec neměl být lhostejný. Neměl by se obávat následků toho, že na nepoctivé jednání upozorní," řekl ministr Chvojka.

I podle expertky Lenky Frankové je možné, že stigma „udavače" časem zanikne. „Zkušenosti ze Slovenska nebo Srbska ukazují, že pokud se zlepší zákony a chování politiků, změní se pozvolna i pohled na oznamovatele. Nikdo z nás neví, kdy bude stát před těžkou volbou – umlčet své svědomí a udělat něco, s čím nesouhlasí, nebo se vzepřít a nést následky," doplnila Franková.

Nepřehlédněte: Rath nevzdal boj o omluvu od Bradáčové, podal dovolání