"V přípravném výboru (hnutí) jsem v tuto chvíli pouze já, ostatní členy přípravného výboru představím po sesbírání zákonem požadovaného množství podpisů," sdělil senátor k informacím, podle nichž měl výbor vzniknout dnes. "Časovým cílem (hnutí) je účast v parlamentních volbách v příštím roce," dodal.

Okamura své hnutí neplánuje jako standardní politickou stranu, nebude mít vládní ambice. Chtěl by ale spojit osobnosti, politiky, sdružení a aktivisty, "jejichž hlavním cílem pro nadcházející volby je prosazení změny ústavy ve smyslu přímé demokracie".

Senátor by chtěl se svým hnutím prosadit například přímou volbu i odvolávání politiků nebo posílení pravomocí prezidenta, který by nově řídil vládu, rušení vybraných zákonů v referendech a osobní hmotnou a trestní odpovědnost politiků.

Okamura byl jedním z uchazečů o křeslo hlavy státu při lednové přímé volbě prezidenta, ale kvůli nedostatku platných hlasů na petici byl vyřazen.

Okamurovo hnutí podporují podle senátorova prohlášení například poslanci Radim Fiala (dříve ODS) či Aleš Roztočil (za TOP 09) a také ekonom Pavel Kohout. Na začátku dubna se Okamura zúčastnil protivládního protestu několika set lidí v Praze. Na akci pořádané iniciativou Holešovská výzva vystoupil i předseda strany Věci veřejné Vít Bárta. Ten dnes k možné spolupráci s hnutím na popolední stranické tiskové konferenci uvedl, že "v poledne hodnotit příští úsvit je příliš brzy".