„Zcela jasně celý proces chápu jako pokus o převzetí vedení Úsvitu a pokus o jeho likvidaci," prohlásil Okamura na tiskové konferenci. „Já osobně nesouhlasím s plánem hnutí zrušit a nesouhlasím se zrušením programu, za který jsme byli všichni do Poslanecké sněmovny zvoleni," dodal.

Nedávno odvolaný předseda klubu Radim Fiala, který aktivity kolegů nepodpořil, označil jednání poslanců Úsvitu za zkratkovité a připomenul jim, že do Sněmovny se dostali jen díky Okamurovi. Odsoudil zároveň, že rozhodnutí o vytvoření nové strany padlo za zády předsedy hnutí.

Současný šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch slova Okamury o převzetí strany označil za hloupost. „Puč je, pokud část poslanců odejde k jiné straně nebo vystoupí z klubu nebo chce svrhnout předsedu. Nic takového nenastalo," řekl. Nová strana by se podle něj měla vrátit k základním tématům Úsvitu, jakým byla třeba přímá demokracie. „Já nechci být na straně rasismu a xenofobie a vnímán pouze jako ten, který tady bude šmahem řešit jenom muslimy nebo imigranty," poznamenal.

Okamura: Nejsem přeběhlík

Deset ze 14 členů poslaneckého klubu Úsvitu podpořilo založení nové politické strany pro hájení národních zájmů, která chce spolupracovat mimo jiné s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou. Nové uskupení má být otevřené všem zájemcům o vstup, včetně samotného Okamury. Ten to ale odmítl.

„Nejsem přeběhlík. Neplánuji pracovat jinde než v hnutí Úsvit," prohlásil Okamura. Nabídku vstupu do nové strany prý ani nedostal. Vysvětlení jejích iniciátorů, že chtějí vytvořit otevřenou stranu, což Úsvit podle nich není, pokládá Okamura za zástupný důvod. Sám prý plánoval vytvořit kolem Úsvitu zastřešující platformu, kam by mohli vstoupit i další lidé.