Zastupitelka v Praze 2 již dříve situaci v TOP 09 kritizovala. Neúspěšně se stejně jako Okamura přihlásila už do loňských prezidentských voleb proti předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Okamuru pak zastupovala při jeho stížnosti k Ústavnímu soudu, v níž žádal odklad voleb hlavy státu.

Okamura představil Samkovou jako první dámu voleb do Evropského parlamentu. Uvedl, že advokátka dlouhodobě hájí práva a zájmy občanů bez ohledu na odměnu. „V tomto ohledu není lepší člověk než doktorka Klára Samková," uvedl Okamura. Připomněl, že jedenáctkrát uspěla u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Samková poděkovala Okamurovovu hnutí za důvěru. „Doufám, že důvěru můžeme v sebe vložit navzájem," uvedla.

Advokátka už v parlamentu působila. Počátkem 90. let byla poslankyní tehdejšího Federálního shromáždění za Romskou občanskou iniciativu.

U soudu zastupovala mimo jiné čtyři z pěti obžalovaných v kauze mačetového útoku v Novém Boru, kvůli kolizi zájmu při obhajování klientů ji ale vrchní soud z případu vyloučil. Bývalý prezident Václav Klaus Samkovou neúspěšně navrhoval na ústavní soudkyni.