Olomoucký rektor na sociální síti navrhl udělit Jiřímu Bradymu, který prošel Terezínem i Osvětimí a přednáší o hrůzách holokaustu, vyznamenání Univerzity Palackého.

 Reakce rektora Jaroslava Millera ZDE

„Pokud byl Hradem opravdu vyškrtnut ze seznamu oceněných 28.10. z uvedených malicherných příčin, bude Univerzita Palackého v Olomouci poctěna, pokud pan Jiří Brady přijme akademické ocenění z mých rukou. Alespoň bychom zachránili čest České republiky a uctili člověka, jenž pro republiku něco udělal," napsal rektor Jaroslav Miller na facebookovém profilu.

S Jiřím Bradym se Jaroslav Miller potkal ještě během studentských let. „Potkal jsem pana Bradyho před mnoha lety jako student v Kanadě a byl jsem na přednáškách o jeho sestře Haně," napsal rektor Miller na sociální síti, kde jeho návrh podpořilo již dvanáct set lidí.

Reagoval i ministr zemědělství

Na situaci s vyškrtnutím osmaosmdesátiletého Bradyho ze seznamu oceněných, kteří mají 28. října dostat státní vyznamenání, reagoval na twitteru i ministr zemědělství Marian Jurečka z Rokytnice na Přerovsku.

Reakce ministra Mariana Jurečky ZDE

„Na Hrad 28. října večer nepřijdu. Svoji účastí nechci přispívat k dojmu, že je vše v pořádku, když pravda a láska jsou na Hradě na úbytě," komentoval na twitteru ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zpráva o tom, že Hrad Jiřímu Bradymu neudělí státní vyznamenání, se objevila v pátek. Brady Aktuálně.cz sdělil, že ho o chystaném vyznamenání k 28. říjnu cenou T. G. Masaryka informoval ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt.

Podle Bradyho synovce, ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), vyřadil Hrad Bradyho ze seznamu poté, co se Herman sešel s dalajlamou.

Hrad tyto informace popřel. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka nebyl žádný seznam oceněných oficiálně ani neoficiálně uveřejněn. Více se dočtete ZDE!