Její doporučení již rozesílá kancelář veřejné ochránkyně práv e-mailem ředitelům škol a je zveřejněno také na webu ombudsmanky www.ochrance.cz. Šabatová doufá, že sporů vznikne co nejméně.

Ředitelům škol doporučuje, aby předem požádali zřizovatele, tedy nejčastěji radnici, o seznam dětí ze spádové oblasti školy. Takoví předškoláci mají v pořadníku přednost. "Při zápisu postupujte otevřeně. Vytvořte přátelskou a férovou atmosféru. Organizujte zápis tak, aby se před školou ani v ní netvořily nedůstojné fronty," radí představitelům škol veřejná ochránkyně.

Ředitelé by měli podle ní předem informovat rodiče o kritériích, podle nichž se bude rozhodovat o přijetí, nebo nepřijetí dětí na školu. "Nikoho ústně neodmítejte. Pomáhejte rodičům s vyplněním žádosti. Je to váš zákonný úkol," upozornila Šabatová.

Porušení zákona

Zdůraznila, že přijetí dítěte z nespádové oblasti na úkor dítěte ze spádové oblasti je jasným porušením školského zákona. "Nepodmiňujte přijetí dítěte výsledkem testu školní zralosti. Zápis do první třídy není přijímací zkouška," uvedla.

Rodiče vyzývá, aby byli aktivní; informovali se o kritériích školy pro přijetí prvňáčků a potíže ihned řešili s řediteli nebo s radnicemi. Šabatová zdůraznila, že test způsobilosti pro přijetí je nepovinný, dítě není nutné nechat testovat.

Rodiče nesmí zapomenout ani na ochranu svých osobních údajů a údajů o dětech. "Sdělte škole pouze údaje, které jsou nezbytné k rozhodnutí. K těm nepatří například údaje o státním občanství dítěte, vašem vzdělání či profesi," doplnila ochránkyně.

V případě, že je dětí ze spádové oblasti na jednu školu příliš mnoho, tak se losuje o tom, které bude přijato. "Losování je možná tvrdé, ale v případě nedostatečné kapacity školy prostě nejspravedlivější řešení. Neodmítejte ho, ale žádejte, aby bylo transparentní," dodala Šabatová. Pokud se lidem nelíbí, jak je nastavena školská politika v jejich obci či městě, neměli by podle ní nad věcí mávnout rukou. Vyzývá je k tomu, aby o možných změnách jednali se svými zastupiteli.