Zítra to bude přesně deset let ode dne, kdy se také Českolipskem prohnal ničivý orkán Kyrill. Rval stromy z kořenů, odnášel střechy, ochromoval dopravu. Jen v Libereckém kraji za sebou nechal škody za více než 300 milionů korun. Vyžádal si i lidské životy.

Čtěte také: Správci: Šumava se ještě po Kyrillu nevzpamatovala

Nedaleko obce Slunečná zemřel profesionální hasič Dušan Lipovský, který sem přijel s kolegy odklidit kmeny stromů, které vyvrátila vichřice. Náhlý poryv větru vyvrátil další stromy. Dvěma hasičům se podařilo před padajícími stromy utéci, třetího muže kmen srazil. Zraněním podlehl při převozu do nemocnice. Smutný příběh tehdy zasáhl celou republiku. Po hasiči zůstala družka se dvěma dětmi a dalším na cestě. Dcera Marie se narodila měsíc po tragédii. V České Lípě tehdy vznikla sbírka na podporu rodiny, do které se zapojily desítky lidí z celé země a vybraly se téměř dva miliony korun.

Zítra uplyne 10 let, kdy profesionální hasič Dušan Lipovský zahynul při výkonu svého povolání při odstraňování následků orkánu Kyrill v obci Slunečná. Památku kolegy ve středu uctili českolipští hasiči. Zdroj: HZS LK

Zítra uplyne 10 let, kdy profesionální hasič Dušan Lipovský zahynul při výkonu svého povolání při odstraňování následků orkánu Kyrill v obci Slunečná. Památku kolegy ve středu uctili českolipští hasiči. Foto: HZS LK

Památku zesnulého kolegy v úterý ve Slunečné uctili profesionální hasiči ze stanice Česká Lípa. Květiny položil na místo tragického úmrtí v lese ředitel HZS Libereckého kraje Luděk Prudil v doprovodu svých kolegů. „Hasiči na svého kolegu vzpomínají jako na dobrého kamaráda a sportovce, který rád běhal dlouhé tratě nebo jezdil vytrvalostní závody na kole. Vždy byl ochoten pomoci a práce hasiče ho velmi bavila," říká mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

V celé Evropě si Kyrill vyžádal na pět desítek obětí, v Čechách čtyři.

Čtěte také: Následky orkánu jsou odstraněny, škoda za dvě miliardy

Lesy i památky

V průběhu čtvrtka 18. ledna a pátku 19. ledna 2007 vyjížděli hasiči v Libereckém kraji k téměř pěti stovkám událostí. Největší hmotné škody tehdy orkán napáchal v lesích. V celé republice mu padlo za oběť 8,84 milionu metrů krychlových dřeva. Jen v Libereckém kraji vyčíslily Lesy ČR škody na dříví na 50 milionů korun.

„Vznikly ale i škody, které vyčíslit nelze třeba porušení stability až rozvrácení lesních porostů, které se staly náchylnější pro různé škůdce," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Vytěžit se podle ní muselo jen v Libereckém kraji zhruba 220 000 metrů krychlových poškozeného dřeva, což představovalo v roce 2007 přes 80 procent těžby v kraji. „Největší škody byly způsobeny na Českolipsku, Ještědském hřebeni a Jablonecku," dodala.

V lesích, které spadají pod správu mimoňské divize Vojenských lesů a statků padlo orkánu za oběť celkem padesát tisíc metrů krychlových lesa, což byla téměř polovina celoroční těžby.

Čtěte také: Kyrill změnil hory. Lidé se ztrácí

Dnes už by ale návštěvník hledal v lesích poškozená místa jen s obtížemi, lesníci je osázeli novými stromy, menší plochy postupně zarostly samy.

Majitelům obytných domů způsobil Kyrill škody za více jak osm milionů. Na 2,7 milionu vyčíslili škody zemědělci a na zhruba tři miliony školy v kraji. Na mnoha místech kraje přerušil orkán dodávky elektrické energie, což zkomplikovalo zejména zásobování obyvatel vodou.

Orkán se nevyhnul ani památkám. Na objektech ve správě Národního památkového ústavu napáchal škody za 22 milionů korun. Poškozeny byly parky na Bezdězu, Grabštejně, Frýdlantu či Hrubém Rohozci. Na hospodářském dvoře zámku v Zákupech se zřítil štít a část střechy a probořil se i kazetový strop.

Katastrofou byl přírodní živel pro park zámku Sychrov na Liberecku, kde mu padla za oběť dobrá stovka stromů včetně řady unikátů. Paradoxně ale odstartoval obnovu parku a jeho revitalizaci.

Čtěte také: Emma řádila méně než Kyrill, přesto škody za stamiliony