Zná to nemalá část rodin v Česku. Kdo se postará o babičku, která si například zlomila nohu v krčku?

Poslanci včera schválili vládní novelu zákona o nemocenském pojištění, která zaměstnancům až na 90 dní umožní čerpat novou dávku – dlouhodobé ošetřovné. Rodinní příslušníci by se navíc při domácí péči mohli střídat. Změna vstoupí v platnost, pokud ji schválí také senátoři a podepíše prezident.

Cvičení důchodců v Koukolově vile
Ošetřovatelské volno bude mít volnější podmínky, chce prosadit Sněmovna

Ošetřovatelské volno se týká zaměstnanců, kteří si platí nemocenské pojištění. „Chceme, aby měli možnost postarat se například o dítě po vážném úraze, o nemocného seniora, kteří se tak budou moci léčit doma, a nikoli ve zdravotnickém zařízení,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Za dlouhodobé ošetřování příbuzného budou pracovníci dostávat 60 procent platu.

ULEVÍ SE ÚSTAVŮM

Nová úprava podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ulehčí léčebnám a nemocnicím, v nichž se pacientům nedostává míst. Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že čtvrtina pacientů, o něž se zaměstnaní příbuzní budou chtít dlouhodobě starat, by jinak skončila v ústavu. Jejich rodina by si nemohla ekonomicky dovolit o ně pečovat.

Je také prokázáno, že pobyt v domácím prostředí prospívá rekonvalescenci více, než když se léčí v nemocnici. „Jsem rád, že poslanci přijali naši argumentaci, že za péči o příbuzného by neměl být člověk ekonomicky trestán,“ prohlásil Sobotka.

Sněmovna, ilustrační foto
Před volbami se ve Sněmovně nedaří. Neúspěšné návrhy přibývají

Podle zaměstnavatelů však může nově zavedené volno čerpat příliš široký okruh lidí. „Nezbývá nám než věřit, že nebude docházet k jeho zneužívání,“ řekla Deníku mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková. Upozorňuje také na to, že již nyní firmy pociťují kritický nedostatek volné pracovní síly na trhu práce a další absence pracovníků je proto ještě více zatíží.

OBAVY ZE ZNEUŽÍVÁNÍ

Možnosti zneužívání dávky se obává také Hospodářská komora. Pokud budou zaměstnanci pobírat dlouhodobé ošetřovné a jejich nemocní příbuzní příspěvek na péči, může to být podle jejích představitelů pro pracovníky spolu s nárokem na ostatní dávky výhodnou alternativou k práci.

Hospodářská komora připouští, že tíživou situaci zaměstnanců, kteří mají nemocného příbuzného, je třeba řešit. „Ale to by měla přinést reforma sociální politiky, nelze odpovědnost státu přenášet na zaměstnavatele,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Co je dlouhodobé ošetřovné?
Zaměstnanci s nemocenským pojištěním mohou až 90 dní pečovat o nemocné příbuzné po jejich nejméně týden trvající hospitalizaci. Za péči dostanou 60 % platu.

Pracující členové rodiny se mohou v péči o příbuzného střídat.

Zaměstnavatel může poskytnutí volna z vážných provozních důvodů odmítnout.