Spor se letos vede především kvůli ocenění Bradyho. Jeho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), v prohlášení obvinil Zemana, že podmínil udělení vyznamenání zrušením schůzky ministra s tibetským duchovním dalajlamou. Hrad souvislost odmítl. Osmaosmdesátiletý Brady a jeho rodina trvají na tom, že jim zástupci kanceláře prezidenta předali informaci o jeho vyznamenání. Řád mu ale nakonec udělen nebude. Postup Zemana a jeho spolupracovníků řada politiků a veřejných činitelů označila za nemorální.

Připomínka vzniku Československa je naplánována v městech a obcích po celé zemi. Hlavní část se ale uskuteční v Praze na Vítkově, na Pražském hradě a na Staroměstském náměstí. V památníku na Vítkově se sejdou přední ústavní činitelé včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), projev na akci chce přednést i bývalý prezident Václav Klaus.

Jednota účasti ale na Vítkově skončí a někteří politici budou bojkotovat večerní předávání ocenění na Pražském hradě. Chtějí tak protestovat proti chování Hradu v záležitosti ocenění Bradyho. Většina rektorů vysokých škol svou účast odmítla kvůli tomu, že nebyl opakovaně pozván kritik Zemana rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Vyznamenání obdrží asi třicet lidí

Na Hrad i tak zamíří většina hlavních českých politiků. Přihlížet budou udělení vyznamenání asi třicítce lidí. Hrad tradičně jména oceněných nezveřejňuje. Zeman ale v září naznačil, že předá medaili Jiřímu Nesázalovi, který zakročil proti šílenému střelci v uherskobrodské restauraci. Ocenění udělí také divadelnímu režiséru a herci Janu Kačerovi a zpěváku Danielu Hůlkovi. Podle informací médií bude mezi oceněnými rovněž ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček nebo in memoriam ekonom a politik Valtr Komárek.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) naznačil, že by mezi vyznamenanými měl být jeden "z našich nejúctyhodnějších veteránů". Lidové noviny před časem uvedly, že by oceněným veteránem měl být hrdina z druhé světové války Jaroslav Klemeš. Uvedly také stíhací eso Karla Kuttelwaschera, novodobého veterána Pavla Budinského, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou nebo velvyslankyni v Sýrii Evu Filipi.

Na Hradčanském náměstí bude rušno

Někteří z politiků svou účast na hradním ceremoniálu zdůvodnili tím, že chtějí vzdát čest oceněným. Pro další ale byla kontroverze s neudělením ocenění Bradymu natolik velká, že svou účast přislíbili na Staroměstském náměstí. Na něm by měl Brady obdržet Medaili Univerzity Palackého. Zúčastnit by se měl třeba místopředseda Sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr kultury Herman. Účastníci poté vyrazí na pochod na Hradčanské náměstí.

Na něm bude rušno po celý den. Nejprve u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka položí květiny zástupci kanceláře prezidenta, v průběhu dne k ní také přijdou rektoři, kteří odmítli účast na večerní ceremonii. Přísahat na něm také budou noví vojáci. Po poledni pak Zeman na Hradě povýší generály.

I povyšování generálů se pravděpodobně neobejde bez kontroverze. Prezident podle informací ČTK odmítl povýšit i přes návrh vlády šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala a jeho náměstka Simona Michailidise. Důvodem údajně byla kritika ministra spravedlnost Roberta Pelikána (ANO) ústavních činitelů, kteří vydali v souvislosti s návštěvou dalajlámy pročínské prohlášení.

Seznam akcí spojených s oslavou 28. října:
10:00 - rektoři vysokých škol, kteří se večer nezúčastní udílení vyznamenání na Pražském hradě, si připomenou státní svátek 28. října u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí
10:30 - pietní akt u Národního památníku na Vítkově za účasti ústavních činitelů
12:30 - přísaha vojáků na Hradčanském náměstí
13:45 - jmenování nových generálů na Pražském hradě
18:30 - oslava 28. října svolaná jako alternativa k oficiálním oslavám na Pražském hradě. Mezi 19:00 a 20:00 rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller předá Jiřímu Bradymu Medaili Univerzity Palackého
20:00 - udílení státních vyznamenání na Pražském hradě
20:00 - pochod k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí po skončení akce na Staroměstské náměstí