Nejvyšší představitelé státu se dnes nejprve setkají u památníku na Vítkově, kde si připomenou vznik státu i lidi, kteří pro něj položili život. Na Hradčanském náměstí pak budou přísahat noví vojáci a na Hradě budou povýšeni generálové. Mezi nimi budou nejspíš chybět navržení představitelé Vězeňské služby. Zeman je podle médií nepovýší, protože ministr spravedlnosti Robert Pelikán kritizoval prohlášení prezidenta a dalších ústavních činitelů ke vztahům Česka k Číně.

Online reportáž

Oslavy každoročně vrcholí udílením vysokých vyznamenáních na Pražském hradě. Letos má ocenění získat kolem 30 lidí. Bude mezi nimi nejspíš třeba divadelní režisér a herec Jan Kačer a zpěvák Daniel Hůlka nebo ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček, in memoriam ekonom a politik Valtr Komárek či hrdina druhé světové války Jaroslav Klemeš.

Vyznamenání se ale bude letos udílet i na Staroměstském náměstí, na setkání lidí kritizujících postup Hradu v kauze neocenění Bradyho. Právě ten v centru Prahy převezme Medaili Univerzity Palackého. Na akci slíbili účast dva ministři a další politici. Moderovat by ji měl kandidát na prezidenta Michal Horáček. Zástupci Hradu proto setkání označují za zahájení jeho prezidentské kampaně.

Vlastní připomenutí státního svátku si naplánovala většina rektorů vysokých škol. Kvůli nepozvání rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka na hradní ceremonii odmítli i svou účast a půjdou svátek oslavit k soše T. G. Masaryka na Hradčanské náměstí.