Mimochodem, jeho vystoupení sledovalo v průměru 737 000 lidí. Podle tiskového odboru ČT se na něj alespoň tři minuty v kuse dívalo 1, 64 milionu dospělých diváků.

David Rath se přitom k podstatě svého obvinění, tedy sedmi milionům v krabici od vína, nevyjádřil. Mluvil o komplotu ministra vnitra, neschopné vládě či uniklých velkých rybách, ale o úplatku neřekl téměř nic. To málo ovšem stačilo. Bývalý vrcholný politik ČSSD totiž naznačil, že ve spise je dost důkazů o spojení mezi penězi z krabice se stranickou pokladnou. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka to okamžitě popřel s tím, že financování ČSSD je naprosto transparentní. „Jednoznačně a důrazně odmítám, že by mohla mít korupční podezření kolem poslance Ratha jakoukoliv přímou či nepřímou souvislost s hospodařením ČSSD," sdělil Bohuslav Sobotka. Vznesenému podezření se tím ale těžko vyhne. V Paroubkově éře totiž skutečně létaly během kampaně vzduchem stamilionové částky a dodnes není jasné, od koho a kam putovaly.

Konec dotací?

Při své obhajovací řeči poslanec Rath také upozornil na to, že kvůli jeho kauze se může úplně zhroutit dotační systém z evropských fondů. Radnice se prý budou bát o cokoliv žádat, aby je někdo nenahrával či nesledoval a pak nezavřel do temnice. Skutečnost je ale prostší. Brusel sleduje, jaké podivné manévry se v Česku kolem evropských peněz konají, a tak žádá kontrolu a obezřetnost. „Vláda a centrální orgány musí rozhodně pokračovat v důsledném vyšetření všech podezření spojovaných s regionálními operačními programy, ať už jde o Jihomoravský kraj, Středočeský kraj nebo Ústecko. Dokud nepředložíme evropským kontrolorům jasné a správné účty, nedostaneme ani euro," rýpla si europoslankyně za ODS Andrea Češková, kterou do Evropského parlamentu protlačil trestně stíhaný bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík.

Podle sociologa Jana Herzmanna se nyní hraje o to, zda kauza skončí u Davida Ratha. „Pokud ano, na preferencích ČSSD se to nijak výrazně neprojeví, i když v podzimních volbách ve Středočeském kraji zřejmě uspěje současná opozice. Jakmile by se ale spustila lavina korupčních podezření v dalších krajích, mohlo by to mít výrazný vliv na celkovou pozici strany," míní Jan Herzmann. Podle něj by v takovém případě na podzim mohli „osiřelí voliči ČSSD přejít k nově vzniklým regionálním sdružením". Ve sněmovním klání by podle šéfa agentury Factum Invenio Herzmanna mohli jejich hlasy odčerpat Zemanovci či Suverenita Jany Bobošíkové.

Dozvuky Rathovy řeči před poslanci

Podmínky vazebního vězení

„Myslíte si, že je normální, že takovíto lidé se smějí umýt dvakrát týdně a že smějí chodit na jednu hodinu na dvorek 2×3 metry?"

PRAVDA - Lidé ve vazbě, kteří jsou podle zákona stále nevinní, žijí v nevhodném prostředí bez dostatečné hygieny. Občas to opravdu vypadá, že je chce stát zlomit, aby mluvili.


Komplot ministra vnitra Jana Kubiceho

„V říjnu přichází jakýsi pan Libor Gregor, soukromý detektiv z Kladna a podává trestní oznámení. Víte, co dělal předtím? Byl policistou na ÚOOZ. Kubiceho člověk."

LEŽ - Libor Gregor byl se svým bývalým šéfem Janem Kubicem ve sporu. Kvůli tzv. Kubiceho zprávě na něj dokonce podal trestní oznámení. Ačkoliv David Rath několikrát řekl, že z něj v případě vydání poslanci udělají „politického vězně", mýlí se. Věc by probíhala podle všeho stejně, i kdyby v ní vůbec nefiguroval.


Měření všem stejně

„Víte, mně to připomíná rybáře, který nahodí, chytí podměrečnou čudlu a kolegům v hospodě vypráví, že chytil dvoumetrového sumce."

PRAVDA - David Rath je výrazný politik, ale jeho úplatkářská aféra zdaleka nedosahuje rozměrů jiných kauz, jimž žalobci a policie nevěnovali tolik pozornosti: privatizace Škody Plzeň, Mostecké uhelné, OKD, IZIP, Opencard, Řebíčkův Valmont, Grossovy akcie, Vondrovo ProMoPro.


Cinknuté stranické peníze

„Vzal David Rath úplatek? Já tvrdím, že nevzal. I v tom nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že jde o peníze na volby, na financování voleb."

NEPOTVRZENO - To je nejožehavější moment Rathova vystoupení. ČSSD ve své výroční zprávě za rok 2010 uvedla výdaje ve výši 270 milionů korun. Všichni experti ale soudí, že na obří kampaň dala nejméně jednou tolik. Úvaha o nelegálním financování je tedy namístě.